Säästöt vain yksi tavoite

Kesällä 2011 nimitetyn Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen tärkeimpiin tavoitteisiin kuului mittava kuntauudistus. Niin kuin nyt neljä vuotta myöhemmin jo tiedämme, tämäkin uudistus kuihtui murto-osaan siitä mitä kunnianhimoisesti tavoiteltiin.

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksella on valmistunut tutkimus, jossa selviteltiin vuosina 2003–2007 toteutettujen kuntaliitosten taloudellisia vaikutuksia. Tutkimuksen mukaan liitokset eivät ole liitoskunnissa vähentäneet sosiaali- ja terveystoimen tai opetus- ja kulttuuritoimen kustannuksia.

Säästöjä liitokset ovat tuoneet kuntien yleishallinnon kuluihin. Tutkimuksessa ei selvitetty, onko liitoksilla ollut vaikutuksia palvelutuotannon tehokkuuteen.

Epäilemättä tätäkin tutkimusta käytetään perusteena, kun väitetään, että kuntaliitoksista ei ole hyötyä. On kuitenkin muistettava, että säästöt olivat vain yksi kuntauudistuksen tavoite.

Kataisen hallituksen ohjelmassa tärkeimmäksi tavoitteeksi asetettiin varmistaa, että kuntalaisille voidaan jatkossakin tarjota laadukkaita ja yhdenvertaisia palveluita. Muita tavoitteita olivat kuntien talouden vahvistaminen ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien parantaminen.

Viime vaalikaudella kuntauudistus epäonnistui. Jos sote-uudistus tällä vaalikaudella kyetään toteuttamaan, tarve radikaaliin kuntarakenteen muuttamiseen vähenee.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.