Säästetään yhdessä

Suomen kesä pursuaa mitä moninaisimpia kulttuuritapahtumia ja muita rientoja. Erilaisissa kylä- ja sukujuhlissa väki saattaa supistua muutamiin kymmeniin, mutta kansallisiksi instituutioiksi muuttuneissa kesätapahtumissa puhutaan jo useista kymmenistä tuhansista kävijöistä. Seinäjoen tangomarkkinoilla ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla rima on korotettu jopa sataan tuhanteen samaan tapaan kuin jokakesäisessä maahenkisen kansan Farmari-näyttelyssä.

Suuria kesätapahtumia on vuodesta toiseen vaivannut sama ongelma: mitä suuremmiksi ne kasvavat, sitä vaikeampi niitä on saada taloudellisesti kannattavaksi. Satatonnareihin kuuluva tangomarkkinat ajautui taannoin kestämättömään jamaan huolimatta saamastaan ylenpalttisesta televisiojulkisuudesta. Myös Kaustisella on jouduttu ottamaan löysät pois, jottei neljä vuosikymmentä jatkunut ainutlaatuinen traditio katkeaisi.

Savon kesän tunnetuin kulttuuritapahtuma, Savonlinnan oopperajuhlat, on voinut vielä tukeutua valtion ja suurten yritysten tukeen, mutta oopperoiden rinnalle tuodusta baletista joutui Savonlinnakin luopumaan. Nilsiän Louhosooppera jäi toistaiseksi lyhyeksi, joskin kalliiksi kokeiluksi.

Pohjois-Karjalassa Joensuu menetti rahan puutteessa komeat laulujuhlansa ja Nurmes samaan tapaan kalevalaiset viikkonsa. Itäisen Suomen suurin kansanmusiikkijuhla Rääkkylän Kihaus ajautui viime kesänä konkurssiin mutta yrittää kuitenkin vielä nousta ensi kesänä tuhkasta Kihaus Folkin nimellä.

Periaatteessa on järjenvastaista, että nimenomaan suurimmat kesätapahtumat ovat kaikkein tiukimmalla, koska juuri niissähän pitäisi suuren rahan liikkua ja käydä hyvin järjestäjien kukkaroon.

Miksi näin? Ehkä siksi, että isot ovat yrittäneet näyttää isommilta kuin mihin niillä on luontaisesti varaa. Kävijämäärän kasvattamiseksi on etsitty kalliita supertähtiä, joiden kansainvälisen tason esiintyjäpalkkiot ovat vieneet enemmän kuin mitä on saatu hankituksi lipputuloilla. Katkerasti on saatu monilla festivaaleilla myös todeta, että kaikki tähdet eivät ole arkitodellisuudessa niin kirkkaita ja vetovoimaisia kuin heidän julkinen maineensa.

Elämä opettaa, ja niin se näyttää opettavan nyt myös kesän kulttuuritapahtumia. Kaustinen ja Kihaus ovat lähdössä myymään itseään yhdessä Kihaustinen-teemalla ja ottavat mielellään mukaansa myös muita festivaaleja.

Näin säästetään tuntuvia summia ennakkomarkkinoinnissa. Yhteissopimuksin puristetaan alaspäin myös esiintyjäkuluja. Uusien kulunvalvontajärjestelmien avulla kyetään ennakoimaan eri tähtien todellista arvoa.

Yhteistyötä tehdään tietenkin bisneksen ehdoin, ja paljon on niitä, joitten mielestä se on pahasta - festivaalien hengen surma. Hengestä huolestuvien ei pitäisi jäädä suremaan, vaan ilmoittautua mukaan festivaalien vapaaehtoiseen, maksuttomaan talkootyöhön.

Se työ on edelleen kesäjuhlien todellinen perusta, ja sitä työtä myös riittää jokaiselle halulliselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.