Säätytalolla nyt totuuden hetket

Yksitoista päivää onnistuivat kuusi puoluetta neuvottelemaan hallitusyhteistyötä "radiohiljaisuuden" vallitessa. Tiistaina, kahdentenatoista päivänä, hiljaisuus murtui, kun neuvotteluja johtava kokoomus esitteli muille viidelle omat näkemyksensä valtiontalouden tasapainottamiseksi.

Kansanedustaja Kimmo Sasin johdolla valmistellun toimenpideohjelman sisällöstä ei ole yksityiskohtaista tietoa. Varma tieto on kuitenkin se, että kokoomuksen esitykset verotuksesta ja säästökohteista eivät tyydyttäneet missään nimessä neuvotteluissa mukana olevia kahta vasemmistopuoluetta eikä vihreitä.

Kaikki kolme ilmoittivat selkein sanoin, ettei kokoomuksen pohjaesitystä voi missään nimessä hyväksyä. Tähän saakka toiset puolueet ovat valitelleet, ettei kokoomukselta ole tullut mitään esitystä neuvottelujen pohjaksi, vaan että keskusteluja on voitu käydä vain valtiovarainministeriön virkamiesten laatimien laskelmien pohjalta. Kun esitys tuli sitten lopulta tuli, vasemmisto ja vihreät kieltäytyvät keskusteluista.

Jos asenteet säilyvät jatkossa yhtä tinkimättöminä, Jyrki Kataisen ei ole kovin yksinkertaista jatkaa pyrkimyksiään kokoomusjohtoisen enemmistöhallituksen muodostamiseksi tähän maahan.

Sosiaalidemokraattien ja vihreiden jyrkkä ei-linja tarkoittaa käytännössä sitä, että puolitoista viikkoa jatkunut kuherrusvaihe on ohi Säätytalolla ja kuuden puolueen suhteessa ovat edessä väistämättömät totuuden hetket. Puolueiden puheenjohtajat kokoontuvat neuvonpitoon tänä aamuna, ja siinä suljetussa istunnossa on paljon pelissä. Siinä päätetään, jatketaanko hallituksen muodostamista nykyiseltä pohjalta vai aloitetaanko taas alusta ja osin uusin voimin.

Sinällään ei ollut mikään yllätys, että kokoomuksen talouspoliittiset esitykset saivat vasemmiston ja vihreät pörhistämään karvansa.

Vanhasen-Kiviniemen hallituksen aikaan sosiaalidemokraatit vastustivat tiukasti kokoomuksen talousoppeja puhumattakaan Vasemmistoliitosta, jonka talousnäkemykset ovat vielä kauempaa vasemmalta. Vihreät mukautuivat varsin kiltisti edellisen kokoomuksen ja keskustan talouslinjauksiin, mutta Säätytalolla ne ovat voineet palata lähemmäksi perinteisiä tavoitteitaan.

Sosiaalidemokraatit ovat käyttäytyneet hallitusneuvottelujen aikana melko itsevarmasti. Suurelle yleisölle on syntynyt suorastaan mielikuva kuin hallituksen ohjelmaa rakennettaisiin heidän johdollaan. Samalla on ihmetelty, suostuuko kokoomus pääministerin paikan saadakseen kaikkiin vasemmalta tuleviin vaatimuksiin.

Kahdestoista päivä osoitti, että kokoomus ei ole valmis tinkimään ihan määrättömiin omista talouspoliittisista näkemyksistään. Jyrki Katainen tuskin haluaa pääministeriksi hallitukseen, jossa hänellä ja hänen puolueellaan ei ole todellista sananvaltaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.