Säätytalolla nyt totuuden hetket

Yksitoista päivää onnistuivat kuusi puoluetta neuvottelemaan hallitusyhteistyötä "radiohiljaisuuden" vallitessa. Tiistaina, kahdentenatoista päivänä, hiljaisuus murtui, kun neuvotteluja johtava kokoomus esitteli muille viidelle omat näkemyksensä valtiontalouden tasapainottamiseksi.

Kansanedustaja Kimmo Sasin johdolla valmistellun toimenpideohjelman sisällöstä ei ole yksityiskohtaista tietoa. Varma tieto on kuitenkin se, että kokoomuksen esitykset verotuksesta ja säästökohteista eivät tyydyttäneet missään nimessä neuvotteluissa mukana olevia kahta vasemmistopuoluetta eikä vihreitä.

Kaikki kolme ilmoittivat selkein sanoin, ettei kokoomuksen pohjaesitystä voi missään nimessä hyväksyä. Tähän saakka toiset puolueet ovat valitelleet, ettei kokoomukselta ole tullut mitään esitystä neuvottelujen pohjaksi, vaan että keskusteluja on voitu käydä vain valtiovarainministeriön virkamiesten laatimien laskelmien pohjalta. Kun esitys tuli sitten lopulta tuli, vasemmisto ja vihreät kieltäytyvät keskusteluista.

Jos asenteet säilyvät jatkossa yhtä tinkimättöminä, Jyrki Kataisen ei ole kovin yksinkertaista jatkaa pyrkimyksiään kokoomusjohtoisen enemmistöhallituksen muodostamiseksi tähän maahan.

Sosiaalidemokraattien ja vihreiden jyrkkä ei-linja tarkoittaa käytännössä sitä, että puolitoista viikkoa jatkunut kuherrusvaihe on ohi Säätytalolla ja kuuden puolueen suhteessa ovat edessä väistämättömät totuuden hetket. Puolueiden puheenjohtajat kokoontuvat neuvonpitoon tänä aamuna, ja siinä suljetussa istunnossa on paljon pelissä. Siinä päätetään, jatketaanko hallituksen muodostamista nykyiseltä pohjalta vai aloitetaanko taas alusta ja osin uusin voimin.

Sinällään ei ollut mikään yllätys, että kokoomuksen talouspoliittiset esitykset saivat vasemmiston ja vihreät pörhistämään karvansa.

Vanhasen-Kiviniemen hallituksen aikaan sosiaalidemokraatit vastustivat tiukasti kokoomuksen talousoppeja puhumattakaan Vasemmistoliitosta, jonka talousnäkemykset ovat vielä kauempaa vasemmalta. Vihreät mukautuivat varsin kiltisti edellisen kokoomuksen ja keskustan talouslinjauksiin, mutta Säätytalolla ne ovat voineet palata lähemmäksi perinteisiä tavoitteitaan.

Sosiaalidemokraatit ovat käyttäytyneet hallitusneuvottelujen aikana melko itsevarmasti. Suurelle yleisölle on syntynyt suorastaan mielikuva kuin hallituksen ohjelmaa rakennettaisiin heidän johdollaan. Samalla on ihmetelty, suostuuko kokoomus pääministerin paikan saadakseen kaikkiin vasemmalta tuleviin vaatimuksiin.

Kahdestoista päivä osoitti, että kokoomus ei ole valmis tinkimään ihan määrättömiin omista talouspoliittisista näkemyksistään. Jyrki Katainen tuskin haluaa pääministeriksi hallitukseen, jossa hänellä ja hänen puolueellaan ei ole todellista sananvaltaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.