Sähköautojen kokeilut ovat tarpeellisia

Kuopion opiskelija-asunnot Kuopas Oy tarjoaa sähköauton yhteiskäyttöön opiskelijoille, jotka asuvat Kuopiossa Samoilijantie 6:ssa (Savon Sanomat 6.9.). Kuopas seuraa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS:n ja Tampereen opiskelijasuntosäätiö TOAS:n esimerkkiä ja hyvä niin.

Kuopas ei ole liikkeellä yksin, joskin erikoista on, että palvelu ei ainakaan aluksi maksa opiskelijoille mitään. Äskettäin esimerkiksi OP Riistavesi ilmoitti omistaja-asiakkailleen, että OP-yhteiskäyttöauto on varattavissa OP-Kulku-sovelluksella esimerkiksi kympillä tunti tai viidellä kympillä vuorokausi.

Suomessa sähköautoja on toistaiseksi vielä varsin vähän liikenteessä. Liikenteen turvallisuusviraston (Trafi) kesäkuun lopun tilasto kertoo, että liikennekäytössä oli kaikkiaan 1875 sähköhenkilöautoa, jotka kulkevat puhtaasti sähköllä. Luku on pieni. Tilaston mukaan selvästi yleisin merkki on Tesla Motors, mikä paljastaa sähköautoilun olevan toistaiseksi eliitin harrastus. Pohjois-Savossa sähköhenkilöautoja oli 22, joista Tesloja kahdeksan.

Sähköauton suosio ei näytä kasvavan, vaikka jo tällä hetkellä sähköautolla ajaminen on halvempaa kuin bensiinikäyttöisellä autolla ajo. Lisäksi valtio antaa 2000 euron tuen alle 50 000 euron hintaisen täyssähköauton hankintaan.

Kenties ennakkoluulot sähköauton soveltumattomuudesta Suomen ilmasto-olosuhteisiin selittävät nihkeyttä. Muun muassa Kuopaksen kokeilu onkin tarpeellinen paitsi sen selvittämiseksi, että tuleeko sähköautolla toimeen myös Suomen talvessa myös siksi, että testauksen seurauksena kynnys kömpiä sähköauton rattiin madaltuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Rockin mantereet

Leikkauskiista ei ole välttämättä vieläkään ohi

Palveluja estäviin hyökkäyksiin voi vain varautua

Sinä olet minun siskoni

Kaipa se polla taas räjähtää Jaana-tädin kotona kello 20.30

Yli vuoden työttömänä olleita on yhä valtavasti

Tavanomainen vierailu veti Suomen myrskyn silmään

Julkishallinto ja palvelut uuden edessä?

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Lemmenjoen kohun käsittely jatkuu vain

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.