Sähkökauppaan syntyy yhtiö, jota voisi kasvattaa

Uuden sähkönmyyntiyhtiön perustaminen ei periaatteessa estä mitään omistusjärjestelyjä tulevaisuudessa. Niin ainakin sopii toivoa, kun Kuopion Energian, Jyväskylän Energian ja kainuulaislähtöisen Loisteen sähkönmyynnin liiketoiminnat yhdistyvät yhteen yritykseen. On kummallista, että mukana yhtiössä eivät ole Savon Voima, Pohjois-Karjalan Sähkö ja Suur-Savon Sähkö.

Uudesta yrityksestä lähes puolet omistaa Loiste, Jyväskylän Energia yli 30 prosenttia ja Kuopion Energia 19 prosenttia.

Energiayritysten historian perusteella voidaan väittää, että Jyväskylän Energia ja Kuopion Energia ovat saamapuolella. Kolmikon paras sähkönmyynnin osaaminen on mitä ilmeisimmin Loiste Oy:ssä, joka oli pitkään saksalaisen E.ON:n tytäryhtiö. Toimitusjohtaja Markku Ryymin lieneekin ollut uuden yhtiön keskeisiä puuhamiehiä.

Loisteen kaupparekisteritiedoista löytyy myös kuopiolaisia kiinnostava yksityiskohta: yrityksen hallituksessa istuu Matti Manninen, joka oli aikanaan muun muassa Fortum Espoo Oy:n toimitusjohtaja. Manninen oli sattumoisin juuri se yritysjohtaja, joka yritti junailla Kuopion Energiaa osaksi Espoon Sähköä.

Sähkömarkkinoilla kisa kuluttaja-asiakkaista on ankaraa ja kallista puuhaa. Uudesta yhtiöstä tulee Suomen neljänneksi suurin, mutta sopii kysyä, onko se vieläkään tarpeeksi suuri. Voimien yhdistämisellä energiayritykset hakevat volyymietuja. Kulut per asiakas ja myyty kilowattitunti pienenevät. Vaan pienenevätkö tarpeeksi? Kilpailun kovuudesta kertoo sekin, että uuden yhtiön palvelukseen siirtyvät omistajayhtiöiden myyntihenkilöt vanhoina työntekijöinä. Heitä on yhteensä vain noin 20.

On mielenkiintoista nähdä, millä nimellä uusi yritys kesällä aloittaa. Nimestä olisi hyvä tulla sellainen, jota ei voi liittää omistajiin. Brändimerkitystä ei sovi vähätellä, sillä omistajayritysten omat brändit likaantuvat jatkossa entistä enemmän siirtohintojen korotusten vuoksi. Perustelu pätee ainakin Loisteeseen. Siirtohintoja on korotettava esimerkiksi siksi, että laista johtuvat velvoitteet sähköverkon maakaapeloinnista toteutuvat.

Volyymietujen kasvattamiseksi kimppaan kannattaisi hankkia muitakin yrityksiä, etenkin kun nyt on vielä aikaa valmistautua sähkökaupan pohjoismaisten vähittäismarkkinoiden avautumiseen lähivuosina. Varsin luontevaa olisi keskustella esimerkiksi Pohjois-Karjalan Sähkön, Suur-Savon Sähkön ja Savon Voiman kanssa. Sitä paitsi myös niillä on voimakas intressi eriyttää sähkönmyynti siirtoyhtiöstä siirtohintojen jatkuvan nousun vuoksi.

Siirtoyhtiöidenkin yhdistämisille olisi tilausta. Niistä kun saattaisi olla irrotettavissa sähkönmyynnin yhdistämistä enemmän suoria asiakashyötyjä. Sellaisilta omistusjärjestelyiltä lienee kuitenkin pohja pois, kiitos Carunan ja Elenian, jotka ovat viime vuosina kikkailleet voittojaan verottajan ulottumattomiin ulkomaille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vereslihalla

Sote-palvelujen järjestämisessä liikaa vaihtelua

Hallituksen on kannettava vastuunsa turvallisuudesta

Uusi hallitus tarvitsee vahvan alun

Pohjoinen lämpeni ja poro nääntyi nälkään

Vastakkainasettelun ilmapiirissä on kiky-lisää

Kalakukon nimisuoja ei toimi toivotusti

Osataanko yhteisöllisyyttä arvostaa ja johtaa?

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Venäjän urheilu ei pääse irti suhmuroinnista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.