Sähköverkkojen erilaisuus selittää fuusioiden vaikeutta

Joulukuussa tulee kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun Kuopion Energian ja Savon Voiman sulautumisselvitys päättyi tuloksettomana. Yritykset keskittyivät töihinsä kumpikin tahoillaan ja laskennalliset miljoonasäästöt jäivät saamatta. Hankkeen kerrottiin kariutuneen tuolloin siksi, että Kuopio oli juuri myynyt omistamansa liikelaitoksen Kuopion Energia Oy:lle.

Sulautumisasia nousi jälleen esille hieman yllättäen, kun Savon Voiman hallituksen puheenjohtaja ja Powerflute Oyj:n toimitusjohtaja Juha Koukka otti asian puheeksi (Savon Sanomat 22.10.). Hänen mielestään nyt olisi kannattavaa tarkastella uudestaan, millä ehdoilla yrityksistä voitaisiin tehdä kerralla yksi suurista toimijoista Suomen energiamarkkinoille.

Kuopion kaupunginhallituksessa omistajaohjauksesta vastaava Pekka Kantanen (kok.) myöntää, että nykyinen tilanne ei ole veronmaksajien kannalta optimaalinen ja näyttää muutenkin erikoiselta. Kuopio omistaa Kuopion Energian kokonaan ja Savon Voimasta noin 20 prosenttia. Ehdoksi ja sulautumisneuvottelujen lähtökohdaksi Kantanen asettaa kahden erillisen verkkoyhtiön mallin, mikä on ymmärrettävää sähköverkkojen erilaisuuden ja erilaisuudesta johtuvien sähkön siirtomaksujen suuren eron vuoksi. Sähkölämmitteisen pientalon siirtohinta on 6,02 senttiä Kuopion Energialla, mutta Savon Voimalla 8,32 senttiä.

Vaikka asetelmat vaikuttavat ensilausuntojen valossa varsin myönteisiltä yhdistymiselle, sulautumista ei kannata pitää läpihuutojuttuna tai helppona tapauksena. On esimerkiksi syytä muistaa, miten Kuopion Energia päätti lähteä alkuvuodesta mukaan yhteiseen sähkönmyyntiyhtiöön Jyväskylän Energian ja kainuulaisen Loisteen kanssa. Hanke ei tosin toteutunut. Kiintoisinta yhteistyövirityksessä olikin se, että Savon Voimaa ei yhtiöön kysytty, eikä hankkeesta sille kerrottu. Jostakin kumman syystä yhtiöiden väliltä puuttuu luottamusta.

Vuoden 2014 yhteistyöselvityksessä kävi ilmi, että pohjoissavolaisen energiayhtiön perustaminen toisi kolmen miljoonan euron vuotuisen hyödyn pelkästään hallinnollisten päällekkäisyyksien karsimisella. Kyse on siis varovaisesta arviosta. Summa vastaa noin prosenttia yhtiöiden yhteenlasketusta liikevaihdosta. Sähkön myynnissä on tarvetta yhteistyöhön, sillä sähkömarkkinoilla kisa kuluttaja-asiakkaista on ankaraa ja kallista puuhaa. Volyymiedut tulisivat tarpeeseen.

Jos näyttää siltä, että sulautuminen Kuopion Energian kanssa ei edelleenkään onnistu, sitten Savon Voiman on viisasta hakeutua neuvotteluihin Pohjois-Karjalan Sähkön ja Suur-Savon Sähkön kanssa. Niiden kanssa on yhteistä se, mikä Kuopion Energian kanssa erottaa eli sähkönsiirtoverkkojen kova maakaapelointivelvoite. Kolmikosta kaikilla on johtopituutta yhtä sähkönkäyttöpaikkaa kohti reilusti yli 200 kilometriä. Kuopion Energian vastaava luku on 29 kilometriä. Kolmikon keskijänniteverkkojen maakaapelointiaste oli viime vuonna alle 10 prosenttia. Kuopion Energian luku oli 73,4 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.