Säilytetään oikeasti arvokas

Tulipalo runteli pahoin viime viikolla Iisalmessa 1800-luvun lopulla valmistunutta puurakenteista Naistentaloa. Onnettomuus on valitettava, koska historiallisesti arvokasta, suojeltua rakennusta on sitkeästi remontoitu.

Sinne on sijoittunut pitkän hiljaiselon jälkeen kiitettävästi pienyritystoimintaa. Yrittäjät hakevat nyt väistötiloja.

Toivottavasti Naistentalon tulipalosta aiheutuva takaisku osoittautuu lyhytaikaiseksi, koska se edustaa Iisalmessa sitä puurakennuskantaa, joka pitää säilyttää. Raatihuone sai jo uuden uljaan ilmeen ja elämän. Muutoin keskustelu Iisalmen vanhasta rakennuskannasta on hakenut uomiaan luvattoman pitkään.

Ei siitä niin pitkä aika ole, kun Iisalmen keskustassa oli huomattavasti enemmän vanhoja puurakenteisia kiinteistöjä. Osuuspankin konttori nousi paikalle, jossa toimi vuosikymmenet nahkakauppa. Puutaloja oli myös Iisalmen nykyisen kaupungintalon paikalla samoin kuin Pohjolankadun ja Savonkadun risteyksessä Sahojen talon osoitteessa.

Kauppa on tehnyt investointejaan suhteessa Iisalmen väkilukuun harvinaisen paljon ydinkeskustan ulkopuolelle. Keskustan elinvoimaisuuden säilyttäminen vaatii ennakkoluulotonta tarkastelua: Mitä kannattaa säilyttää, mitä ei.

Vanhan puurakenteisen kiinteistön ylläpitäminen ei ole mielekästä, jos sille ei löydy vuosikausiin käyttöä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Enemmän lihaa ja perunaa

Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Joukkoliikenteen kohtaloa on syytä pohtia laajasti

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.