Säilytetään oikeasti arvokas

Tulipalo runteli pahoin viime viikolla Iisalmessa 1800-luvun lopulla valmistunutta puurakenteista Naistentaloa. Onnettomuus on valitettava, koska historiallisesti arvokasta, suojeltua rakennusta on sitkeästi remontoitu.

Sinne on sijoittunut pitkän hiljaiselon jälkeen kiitettävästi pienyritystoimintaa. Yrittäjät hakevat nyt väistötiloja.

Toivottavasti Naistentalon tulipalosta aiheutuva takaisku osoittautuu lyhytaikaiseksi, koska se edustaa Iisalmessa sitä puurakennuskantaa, joka pitää säilyttää. Raatihuone sai jo uuden uljaan ilmeen ja elämän. Muutoin keskustelu Iisalmen vanhasta rakennuskannasta on hakenut uomiaan luvattoman pitkään.

Ei siitä niin pitkä aika ole, kun Iisalmen keskustassa oli huomattavasti enemmän vanhoja puurakenteisia kiinteistöjä. Osuuspankin konttori nousi paikalle, jossa toimi vuosikymmenet nahkakauppa. Puutaloja oli myös Iisalmen nykyisen kaupungintalon paikalla samoin kuin Pohjolankadun ja Savonkadun risteyksessä Sahojen talon osoitteessa.

Kauppa on tehnyt investointejaan suhteessa Iisalmen väkilukuun harvinaisen paljon ydinkeskustan ulkopuolelle. Keskustan elinvoimaisuuden säilyttäminen vaatii ennakkoluulotonta tarkastelua: Mitä kannattaa säilyttää, mitä ei.

Vanhan puurakenteisen kiinteistön ylläpitäminen ei ole mielekästä, jos sille ei löydy vuosikausiin käyttöä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.