SAK:ta ei pidä päästää isännöimään hallitusta

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmassa sanotaan selkeästi, että ”Puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”.

Kesäkokouksessaan torstaina pääministeripuolue uhosi eduskuntaryhmänsä puheenjohtajan Antti Lindtmanin suulla, että aktiivimalli on tehoton, epätarkoituksenmukainen ja epäoikeudenmukainen ja ”siksi se puretaan ja unohdetaan hyllyn viimeisimpään mappiin” tämän syksyn aikana. Myös Rinne totesi, että aktiivimalli puretaan. Heidän vanavedessään Tuula Väätäinenkin esitti saman vaatimuksen.

SDP:lle aktiivimallin moittimisesta on tullut liturgiaa, jota näköjään pitää toistella joka käänteessä. On kuitenkin tärkeä huomata, ettei hallitusohjelman mukaista linjausta voi uskottavasti ja perustellusti tehdä ennen kuin on selvillä, millaiset aktiivimallin työllisyysvaikutukset ovat. VATT:n selvityksen odotetaan valmistuvan lokakuussa. Jos kaavamainen aktiivimalli ei lisää työllisyyttä tai peräti vähentää sitä, mitään vastaavia toimenpiteitä ei tietenkään tarvita.

Luonteva selitys pääministeripuolueen jankkaavalle puheelle aktiivimallista on tietysti SAK:n voimakas painostus. Keskiviikkona SAK vaati, että aktiivimallin purkamisesta on päätettävä jo elokuun budjettiriihessä. Toisin sanoen hallituksen pitäisi toimia ohjelmansa vastaisesti ennen kuin työllisyysvaikutuksista saadaan tutkimukseen perustuvia havaintoja tunnepohjaisten etukäteisoletusten rinnalle.

Sovittuun ohjelmaan tukeutuminen on ainoa oikea tapa edetä asiassa. Poliittisen järjestelmän uskottavuuden näkökulmasta pääministeripuolueen edustajien samastuminen SAK:n puheisiin on vahingollista, vaikka tarkkaan ottaen puolueen edustajat eivät ole puhuneet aktiivimallin romuttamisen aikaistamisesta. Sitä paitsi politiikan syksyn ohjenuoraksi yksisäkeistöinen aktiviimallijollotus ei kelpaa.

Vielä keväällä Rinne totesi topakasti hallitusneuvottelujen keskellä, että hänellä ja puolueella on aivan oma tahtotila verokysymyksissä ja SAK:lla on omansa. Lausunto oli tuolloin oikein paikallaan, koska moni puolueen edustaja eri neuvotteluryhmissä paljastui SAK-taustaiseksi. Vastaavalle torhistautumiselle on myös nyt tarvetta.

Aktiivimallin rusikoimispuheita paljon merkityksellisempää olisi, jos hallitus kykenisi osoittamaan oikeudenmukaisia, tehokkaita ja tarkoituksenmukaisia keinoja työllisyyden lisäämiseksi. Sellainen edellyttää asioiden tarkastelua oman laatikon ulkopuolelta.

On haasteellista nähdä luottamusta, vakautta, ennustettavuutta ja turvallisuutta sellaisessa talousarviossa, joka lisää vuotuisia pysyviä menoja noin miljardi euroa ja joka kasvattaa valtion velkataakkaa 2,3 miljardilla eurolla. Valtiovarainministeriön talousarvioehdotus asettaakin erityisiä vaatimuksia uudenlaisen politiikan innovoinnille. Sitä työtä ei pidä antaa tai jättää SAK:n tehtäväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Velvoite käyttää omaa harkintaa

Opiskelijavalinnoissa vakavia ongelmia

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.