SDP nousee

Tuoreen puoluemittauksen mukaan perussuomalaiset on edelleen Suomen suosituin puolue. Yle uutisten heinä-elokuun mittauksessa perussuomalaisia kannatti 22 prosenttia suomalaisista. Kokoomusta kannatti 21,4 prosenttia ja SDP:n kannatus nousi 19,8 prosenttiin. Keskustan suosio jatkoi laskuaan.

Mittauksen tuloksesta voi vetää sen johtopäätöksen, ettei protestihenki äänestäjäkunnasta ole hävinnyt minnekään, vaikka perussuomalaisten kannatus hivenen laskikin. Suomalaisten suurin peikko on euromaiden kriisi, ja tyytymättömyys suomalaispolitiikkojen edesottamuksiin kanavoituu perussuomalaisten kautta. Merkittävä osa kansalaista kannattaa eurokriittistä linjaa.

SDP:n kannatuksen noususta ei kannata vetää hätiköityjä johtopäätöksiä. Kesän kuherruskauden aikana mitään merkittäviä päätöksiä ei ole tehty, eikä esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ole ministerinä vielä joutunut tositoimiin. Todellinen kannatus selviää syyspimeillä, kun hallitus kertoo yksityiskohtaisemmin säästöpäätöksistä. Siinä melskeessä voi demarienkin housut tutista.

SDP:n kannatusta tosin saattaa pitää korkealla ex-pääministerin Paavo Lipposen (sd.) lähtö presidenttikilpaan. Demarit valitsevat hänet ehdokkaakseen. Lipponen on merkittävä tuki puolueelleen ja tietenkin koko maalle Eurooppa-politiikan hoidossa. Kun mukaan on lähdössä toinen kokenut valtiomies, Sauli Niinistö (kok.), Eurooppa-asioista, ulkopolitiikasta ja kansainvälisistä teemoista ylipäätään on lupa odottaa korkeatasoista ajatustenvaihtoa.

Keskustan tilanne on huono. Paavo Väyrynen sooloilee puoluejohdon ulkopuolella, puheenjohtaja Mari Kiviniemi ei uskaltaudu presidenttitaistoon ja näyttää julkisuudessa hyvin kyllästynyttä naamaa. Voiko hän luotsata puolueensa uuteen nousuun? Tuskin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suuri ihme liikuttaa

Ruokahävikin torjunta on asennekysymys

Turkki-mielenosoitusten taustat on syytä selvittää

Menestyksen ja kasvun eväät

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.