SDP:n Portugali-kanta saattaa purkaa suman

Hallitustunnustelija Jyrki Katainen sai maanantaina vastauksia SDP:lle ja perussuomalaisille viime viikolla esittämiinsä lisäkysymyksiin. Perussuomalaiset oli valmis pyöristämään ennen vaaleja ottamia energiakantojaan. SDP taas ei suostunut kertomaan Kataiselle mitä pitäisi tehdä, jos Suomen talouden kehitys olisi heikompi kuin puolue olettaa. Talouskehityksen muutoksiin on SDP:n mielestä reagoitava suhdannepoliittisesti sopivilla toimilla.

Viimeistään SDP:n ja perussuomalaisten vastaukset vahvistivat, että lisäkysymyksien esittäminen oli vain keino, jolla varsinaisiin hallitustunnusteluihin saatiin Kataisen haluamaa lisäaikaa. Tulevan hallituksen kohtalo riippuu täysin tavasta, jolla Suomen kanta Portugali-pakettiin ratkaistaan.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannat tiedetään. Kokoomus on johdonmukaisesti pitänyt tärkeänä, että Suomi osallistuu Portugalin tukemiseen. Perussuomalaiset taas on yhtä johdonmukaisesti vastustanut sitä. Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin näkemyksiä oli maanantaina mahdollista lukea arvovaltaisesta talouslehdestä The Wall Street Journalista.

Ratkaisijan asemaan eduskunnassa ovat joutuneet sosiaalidemokraatit. Suomen kanta ratkaistaan keskiviikkona eduskunnan suuressa valiokunnassa, jossa on 25 jäsentä. Kokoomuksella ja SDP:llä on kummallakin valiokunnassa kuusi jäsentä. Jos SDP:n jäsenet tukevat Kataisen valiokunnalle esittelemää Portugali-pakettia, sen taakse saadaan tarvittava enemmistö.

SDP:n kannasta päätetään puolueen eduskuntaryhmän tiistaisessa kokouksessa, johon sen vuoksi kohdistuukin suuri mielenkiinto. Puolue on periaatteessa valmis tukemaan Portugalia, mutta asettanut ehdoksi sijoittajavastuun toteutumisen. Toistaiseksi SDP:n johto ei ole kertonut, mitä se konkreettisesti voisi tarkoittaa. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma on luvannut vastauksia tiistaina.

Olisi kuitenkin turha kuvitella, että Portugalin tukemisen hyväksyminen eduskunnassa johtaisi nopeasti uuden hallituksen muodostamiseen. Tukitoimet tulevat Suomen vahvistettavaksi viimeistään ensi syksynä. Olisi outoa, jos maahan nimitettäisiin siitä huolimatta keväällä kolmen puolueen hallitus, joka ei olisi asiasta yksimielinen. Kaiken lisäksi Eurooppa-politiikassa on alkaneella vaalikaudella ratkottavana muitakin asioita kuin Portugali. Miten niistä selvittäisiin?

Poliitikot ovat tulkinneet, että kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten hallitus vastaa vaalien tulosta. Jos näin on, äänestäjät eivät tosiaankaan antaneet yksiselitteistä viestiä: hallitukseen tulisi puolue, joka selvimmin kannattaa hankaluuksiin ajautuneiden euromaiden tukemista ja puolue, joka jyrkimmin vastustaa sitä.

Puolueet ovat kuitenkin nyt vastuussa siitä, että hallitus muodostetaan rivakasti. Vanha pääministeripuolue keskusta on jo käytännössä siirtynyt oppositioon ja toimitusministeristö ei halua hoitaa edes eteen kaatuvia asioita. Pitkä välitila tulee Suomelle kalliiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.