SDP:ssä on aika kääntää kokonaan uusi lehti

Vielä myöhään maanantai-iltana uhmakkaasti esiintynyt pääministeri Antti Rinne (sd.) taipui yön yli nukuttuaan väistämättömään ja pyysi tiistaina eroa tasavallan presidentiltä. Muodollisesti käynnistyvät uudet hallitusneuvottelut, joiden lopputulos käytännössä tiedetään. Nykypohja jatkaa, mutta ministereitä kierrätetään.

Hallituskriisi ei vielä pääty. SDP:ssä käydään sisäinen valtataistelu, kenestä tulee hallitustunnustelija ja tuleva pääministeri. Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ilmoittivat heti halukkuutensa tehtävään. Marin on ennakkosuosikki, sillä hän tuurasi Rinnettä puheenjohtajana mallikkaasti tämän sairausloman aikana viime talvena. Lindtmanin uskottavuutta syö hänen keväinen kieltäytymisensä paljon kevyemmästä työministerin salkusta perhesyistä.

SDP:n sisäinen kriisikään ei hellitä, sillä Rinne ilmoitti tiistaina aikovansa jatkaa puheenjohtajana ja pyrkivänsä vielä ensi kesän puoluekokouksessa jatkokaudelle. Aikooko hän todella pitää refleksinomaisesti kiinni jäljellä olevan valtansa rippeistä vai onko kyse taas bluffista? Kahden johtajan malli, jossa esimerkiksi Marin johtaisi hallitusta ja Rinne päähallituspuoluetta, olisi kestämätön. SDP:ssä on aika kääntää kokonaan uusi lehti.

Keskusta päätti vaihtaa pääministerin. Vaikutelmaa ei voi kiistää, sillä se on tosi. Vihreät, vasemmistoliitto ja RKP olivat valmiita jatkamaan Rinteen johdolla. Miksi keskusta lähti riskialttiiseen operaatioon? Yksi vastaus löytyy puoluebarometrista, joka on ollut puolueiden tiedossa jo viime viikolla (Yle 3.12.). Keskusta on hännänhuippu kokonaisimagossa ja johtajan vetovoimassa – tilanne on yhä pahentunut Kulmunin puheenjohtajaksi tulon jälkeen. Jotain oli tehtävä, sillä keskusta taistelee tulevaisuudestaan. Hallituskriisissä laukesi Rinteen ottama riski, kun hän houkutteli hallitukseen mukaan puolueen, joka on ollut vaalitappion jälkeen hauraassa tilassa.

Samalla keskusta teki palveluksen SDP:lle ja parhaassa tapauksessa myös tulevalle hallitusyhteistyölle, kunhan pöly laskeutuu. Keskustassa tiedettiin hyvin SDP:n sisällä kyteneet ristiriidat ja kasvaneet paineet muutokseen. Tähän haavakohtaan Kulmuni esikuntineen iski. Keskusta eristi hallituskriisin Rinteen henkilön ympärille. Iltalypsyä ei nähty eikä luultavasti nähdäkään, sillä operaatiossa keskusta kulutti omaa poliittista luottamuspääomaansa. Jos jatketaan samalla porukalla, jatketaan hallitusohjelman kirjaimen mukaan.

Jos tuleva pääministeri on Marin, hän on tavallaan asemastaan kiitollisuudenvelassa Kulmunille. Keskustan puheenjohtaja taas voi nousta kierrossa valtiovarainministeriksi. Maa voi saada johtoonsa nuorekkaan naiskaksikon, joka uudistaisi poliittista kulttuuria – jos hyvin käy. Jos kuitenkin Rinne jatkaa hämmentämistään puheenjohtajana, ilma ei puhdistu. Rinteen asemaan palataan SDP:ssä todennäköisesti sen jälkeen, kun uusvanha hallitus on koossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoitoalan vetovoimaaon pakko parantaa

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.