SDP:ssä saattaa alkaa aito suuntakeskustelu

On todennäköistä, että sosiaalidemokraattisen puolueen seuraava puheenjohtaja on joku niistä viidestä kansanedustajasta, jotka tähän mennessä ovat ilmoittaneet pyrkivänsä tehtävään. Lisää ehdokkaita saattaa luonnollisesti vielä ilmaantua, mutta on vaikea keksiä mistä voisi ponnahtaa esiin uusi tekijä, joka neljässä kuukaudessa pystyisi rynnimään ohi viisikon puolueen johtoon.

Torstaina kisaan ilmoittautuivat SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen varapuheenjohtaja Tarja Filatov sekä eduskunnan toinen varapuhemies Johannes Koskinen. Molemmat ovat kokeneita poliitikkoja, joilla on myös ministerikokemusta. Epäilemättä sekä Filatov ja Koskinen kuuluvat ehdokkaiden kärkijoukkoon.

Iltalehti julkaisi torstaina laajan mielipidetutkimuksen, jonka mukaan kansanedustaja Erkki Tuomiojaa pidetään ylivoimaisesti sopivimpana henkilönä SDP:n uudeksi puheenjohtajaksi. Tuomioja oli ykkönen kaikkien kyselyyn vastanneiden, mutta myös SDP:n kannattajien joukossa.

Tulos ei ollut yllätys. Samanlaiseen tulokseen päädyttiin viime viikolla Yleisradion A-studion tekemässä kyselyssä, joka tosin tarjosi ehdokkaiksi vain Tuomiojaa ja Eero Heinäluomaa, jonka luopumisesta ei vielä ollut tietoa.

Tuomiojan voitolla kesäkuun puoluekokouksessa ei silti vielä kannata hehkutella, sillä uutta puheenjohtajaa eivät valitse kaikki suomalaiset eivätkä myöskään SDP:n kannattajat. Valinnan tekevät puoluekokousedustajat. SDP:n puoluehallitus tuskin pyörtää edes ratkaisuaan, jonka mukaan puheenjohtajasta ei järjestetä neuvoa-antavaa jäsenäänestystä.

Niinpä ehdokkuudesta jo kieltäytyneen kansanedustaja Maria Guzenina-Richardsonin sijoittumisella Iltalehden kyselyssä kakkoseksi ei ole sen suurempaa merkitystä.

Toivottavasti kokeneiden Filatovin, Koskisen ja Tuomiojan sekä heitä nuorempien ja kokemattomampien Miapetra Kumpula-Natrin ja Jutta Urpilaisen ehdokkuus mahdollistaa sen, että SDP:ssä käydään ennen puoluekokousta aitoa keskustelua puolueen suunnasta.

Vielä toistaiseksi puheet ovat olleet mitäänsanomatonta hyrinää muun muassa hyvinvointiyhteiskunnasta, ihmisten arjesta, demokratiasta ja arvoista. SDP:n on uskallettava karistaa harteiltaan historiallinen pelko puolueen jakautumisesta, mikä on hiljentänyt juuriin menevää keskustelua.

Nyt on aika puhua suoraan SDP:n vanhan järjestökulttuurin uudistamisesta ja suomalaisen yhteiskunnan todellisista haasteista. Haluaako sosiaalidemokraattinen puolue edelleen olla takimmaisena kelkassa istuva jarruttaja, joka panee molemmat kantapäät maahan ja vaikeuttaa ohjaamista? Vai haluaako se istua etummaisena ja tarttua rattiin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yksilökeskeisyys luomyös yksinäisyyttä

Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Mitä olikaan musta hiili?

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Naton haasteena muuttaa määrärahat laaduksi

Lyhyt kaava

Luottamus on kivijalka

Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Politiikassa on hyvä muistaa käytöstavat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.