Saariston operaatio oli turvallisuuspoliittinen teko

Keskusrikospoliisin (KRP) Merivoimien ja Puolustusvoimien tuella tekemä operaatio viikonloppuna Turun saaristossa oli valtava logistinen ponnistus, mutta samalla viestinnällinen haaste viranomaisille ja maan hallitukselle. Suurratsiasta tiedotettiin kuin yhdestä suusta talousrikostutkintana, jossa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua. Mahdolliset miljoonaluokan rötökset ovat tietysti vakava asia, eikä myöskään epäillyn pimeän työvoiman käytön moitittavuutta sovi vähätellä. Pian kävi kuitenkin ilmeiseksi, että operaatiolla on ensisijaisesti turvallisuuspoliittinen merkitys.

Tutkinta kohdistui venäläistaustaiseen Airiston helmi -yhtiöön. Se on ollut jo vuosia julkisuudessa maakaupoista, joilla yhtiö on haalinut omistukseensa lukuisia saaria ja merenrantatontteja keskeisten syväväyläreittien varrelta. Kohteet sijaitsevat Suomen huoltovarmuuden avainpaikoilla. Airiston helmi on muokannut tontteja ja ympäristöä raskaasti ja hankkinut omistukseensa Suomen Merivoimien käytöstä poistettua kalustoa. Toiminta on ollut räikeäntappiollista, eikä väitetystä matkailubisneksestä ole liiemmin havaintoja.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) meni Ylen pääministerin haastattelutunnilla melkein lausumaan, ettei tapahtumalla olisi ulkopoliittisia ulottuvuuksia. Taatusti on, mutta pientä onnahtelua lukuun ottamatta ministerit ovat asetelleet sanansa taiten.

Helsingin Sanomat uutisoi jo lauantai-iltana, että Puolustusvoimat ja Supo ovat tarkkailleet Airiston helmeä vuosia. Onneksi, sillä jos eivät olisi tarkkailleet, suomalaisilla olisi todella syytä huoleen. Supo arvioi vuonna 2016, että vieraiden valtojen maakaupat voivat olla turvallisuusriski, sillä kiinteistöjä voitaisiin käyttää liikenneväylien katkaisemiseen ja tunnustuksettomien joukkojen majoittamiseen.

Poliitikkojen viestinnän herkkyyden ymmärtää, kun kommunikoidaan epäsuorasti Venäjän kanssa. Talousrikosepäily oli hyvä tapa lähestyä kohdetta, sillä sen myötä voitiin puhua sotilaallisten uhkien sijaan korrektimmalla poliisitutkinnan kielellä. Venäjän valtamediassa tapausta on kommentoitu maltillisesti. Se on järkevää heidän puoleltaan, sillä propagandistinen kirjoittelu vahvistaisi suomalaisten pahimpien epäilysten todenperäisyyttä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) asetti tapahtuneen maanantaina asiayhteyteensä tiedottamalla, että lakiesitys kansallisen turvallisuuden varmistamisesta kiinteistökaupoissa käsitellään nykyisen eduskunnan aikana. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Venäläisomistus saaristossa ei sinänsä muodosta uhkaa, kuten sotilasasiantuntija Arto Pulkki muistuttaa Ilta-Sanomissa (24.9.). Yhdestä näkökulmasta strategisten kohteiden hankinta on Venäjän normaalia neulanpistopolitiikkaa, jolla testataan, miten pitkälle naapurin kanssa voi mennä. Venäläiset ovat voineet itsekin hämmästellä suomalaisten rajattomalta tuntuvaa sinisilmäisyyttä maakaupoissa. Viikonlopun toiminta lähetti tarpeellisen viestin, että jossain sentään menee raja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Hutiloinnin hinta

Liian hyviä neuvoja

Turkki pelaa kyynistä peliä, jota heikko EU vain moittii

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.