Saavutettuja etujakin voi harkita uudelleen

Menossa oleva taloustaantuma on jo hankaloittanut kuntien taloudenpitoa. Pahin on kuitenkin vielä edessä. Lomautukset, irtisanomiset ja konkurssit näkyvät kuntien taloudessa pienellä viiveellä. Siksi ensi vuosi ja mahdollisesti vielä vuosi 2011 ovat kunnille ainakin keskimäärin tätä vuotta pahempia.

Kuntien talousvaikeudet eivät kuitenkaan johdu yksin taantumasta. Monissa kunnissa talous horjui jo ennen viime syksyä, jolloin talouden alamäki alkoi. Jo edellisen hallituksen aikana käyntiin polkaistu palvelu- ja kuntarakenteen uudistusprojekti, Paras-hanke, on yksi yritys viedä kuntia lujemmalle pohjalle.

Talousvaikeuksista huolimatta kuntien työntekijämäärät ovat kasvaneet. Viime vuonna kuntien henkilöstön määrä kasvoi Tilastokeskuksen mukaan 13 500:lla. Leipänsä kuntien töistä haki vuoden lopulla yli 420 000 suomalaista.

Henkilöstömäärän kasvu kertoo siitä, että Paras-hanke ei paljosta puheesta ja pyörimisestä huolimatta näytä tuovan kuntiin sellaisia rakenteellisia muutoksia, joiden ansiosta kerätyt veroeurot saataisiin nykyistä paremmin riittämään.

Yksi uusi yritys on puuttua valtion kunnille asettamiin velvoitteisiin. Suomen kuntaliitto ja valtiovarainministeriö pohtivat parhaillaan ovatko kaikki kunnille säädetyt lakisääteiset velvoitteet ja muut normit välttämättömiä vai voitaisiinko jotakin purkaa.

Vaikealta näyttää. Kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.) on jo ehtinyt asetella ennakkoehtoja. Niin sanottuihin subjektiivisiin oikeuksiin ei puututa. Normitalkoissa ei ole lupa myöskään kajota esimerkiksi päiväkotiryhmien ja opetusryhmien kokoihin.

Helsingin Sanomien haastattelemat (3.5.) eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat Kiviniemen kanssa samoilla linjoilla.

Poliitikkojen nöyryys subjektiivisten oikeuksien edessä on helppo ymmärtää. He ovat itse säätäneet subjektiiviset oikeudet, muun muassa oikeuden päivähoitoon. Kuntalaisille subjektiivinen oikeus on saavutettu etu, jota puolustaessaan he voivat vedota voimassa olevaan lakiin ja sen perusteluihin. Välttämättömiksi määriteltyjä palveluita on kovin vaikea lähteä rajoittamaan.

Vaikeuskierrettä lisää se, että subjektiiviset oikeudet takaavat työtä eräille ammattiryhmille. Niitä edustavat voimakkaat ammattiliitot vastustavat sen vuoksi henkeen ja vereen subjektiivisiin oikeuksiin kajoamista.

Saavutettujakin etuja pitäisi kuitenkin aika ajoin pystyä harkitsemaan uudelleen eikä niitä pitäisi lukita ikuisiksi ajoiksi. Siksi kuntaliiton ja valtiovarainministeriön normitalkoissa olisi hyvä käydä läpi myös subjektiiviset oikeudet ja ainakin niiden laajuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.