Sadat tuhansiksi

Suomen maitotilat eivät ole edelleenkään kovin suuria. Keskimääräinen lehmäluku jää yhä alle kolmenkymmenen, vaikka julkisuudessa on esitelty runsaasti jo useitten satojen lehmien suurnavetoita. Pohjois-Savon toistaiseksi suurimmassa yhteisnavettahankkeessa Sonkajärvellä puhutaan kuudesta, seitsemästä sadasta lypsettävästä.

Nyt sadat ovat kasvamassa nopeasti tuhansiksi. Jyväskylän ammattikorkeakoulu on tehnyt Keski-Suomessa laskelmia tuhannen lehmän yhtiömuotoisen yhteisnavetan mielekkyydestä ja kannattavuudesta. Lopputulokset ovat hyvin myönteisiä.

Viisitoista henkilöä työllistävä navetta takaisi kaikille mukana oleville säännölliset vapaa-ajat. Ennen muuta suurnavetta antaisi karjanhoitajilleen ja lypsäjilleen nykyistä paremmat ansiot.

Parin-kolmen vuoden kuluttua tuhannen lehmän navettaan sijoitetulle pääomalle voisi saada jopa seitsemäntoista prosentin tuoton. Tällä hetkellä maitotiloilla tavoitellaan viiden prosentin tuottoa, ja käytännössä saadaan tuskin puolet siitä.

Suuret yhteisnavetat ovat olleet vieraita suomalaisille talonpojille. EU-aika on pakottanut isännät ja emännät kuitenkin sopeutumaan, ja henkinen muutos on edennyt yllättävänkin sukkelasti. Nuoret viljelijät ovat hyvin koulutettua, laskutaitoista ja rohkeaa väkeä, joka on ymmärtänyt, millaisin reunaehdoin maataloutta unionissa harjoitetaan.

Elävä maaseutu ei ole museo. Jokainen sukupolvi hankkii maastakin elantonsa oman aikansa edellytysten mukaan. Menneessä maailmassa kymmenen lehmää työllistivät talonväen aamusta iltaan. Voi olla, että tuhannen lehmän navetoissa päästään huomattavasti vähemmillä töillä kehittyvän tekniikan avulla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.