Sadat tuhansiksi

Suomen maitotilat eivät ole edelleenkään kovin suuria. Keskimääräinen lehmäluku jää yhä alle kolmenkymmenen, vaikka julkisuudessa on esitelty runsaasti jo useitten satojen lehmien suurnavetoita. Pohjois-Savon toistaiseksi suurimmassa yhteisnavettahankkeessa Sonkajärvellä puhutaan kuudesta, seitsemästä sadasta lypsettävästä.

Nyt sadat ovat kasvamassa nopeasti tuhansiksi. Jyväskylän ammattikorkeakoulu on tehnyt Keski-Suomessa laskelmia tuhannen lehmän yhtiömuotoisen yhteisnavetan mielekkyydestä ja kannattavuudesta. Lopputulokset ovat hyvin myönteisiä.

Viisitoista henkilöä työllistävä navetta takaisi kaikille mukana oleville säännölliset vapaa-ajat. Ennen muuta suurnavetta antaisi karjanhoitajilleen ja lypsäjilleen nykyistä paremmat ansiot.

Parin-kolmen vuoden kuluttua tuhannen lehmän navettaan sijoitetulle pääomalle voisi saada jopa seitsemäntoista prosentin tuoton. Tällä hetkellä maitotiloilla tavoitellaan viiden prosentin tuottoa, ja käytännössä saadaan tuskin puolet siitä.

Suuret yhteisnavetat ovat olleet vieraita suomalaisille talonpojille. EU-aika on pakottanut isännät ja emännät kuitenkin sopeutumaan, ja henkinen muutos on edennyt yllättävänkin sukkelasti. Nuoret viljelijät ovat hyvin koulutettua, laskutaitoista ja rohkeaa väkeä, joka on ymmärtänyt, millaisin reunaehdoin maataloutta unionissa harjoitetaan.

Elävä maaseutu ei ole museo. Jokainen sukupolvi hankkii maastakin elantonsa oman aikansa edellytysten mukaan. Menneessä maailmassa kymmenen lehmää työllistivät talonväen aamusta iltaan. Voi olla, että tuhannen lehmän navetoissa päästään huomattavasti vähemmillä töillä kehittyvän tekniikan avulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.