Sailaksen porkkanakeppi

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas (sd.) jyrähteli joulun alla opetusalan piiriin kuuluvista kysymyksistä (Opettaja 19.12.). Hänen silmätikukseen joutuivat yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden opintoajat.

Yksioikoiseen tapaansa Sailas toteaa, että nykymeno ei vetele, vaan työurat on saatava pidemmiksi molemmista päistä. Valmistuvien ikä on kuitenkin nousussa. Yliopistoon päässeistä valmistuu 75 prosenttia ja he ovat keskimäärin yli 27-vuotiaita. Ammattikorkeakouluista valmistuu viiden vuoden määräajassa vain 58 prosenttia.

Luvut ovat huolestuttavia, ammattikorkeakoulujen kohdalla suorastaan surkeita. Niiden syitä on pohdittava monipuolisesti ja vakavasti samalla kun mietitään, miten nykymenon suunta saadaan kääntymään. Sailas esittää eräänlaista porkkanakeppiä: opintotukijärjestelmää ja opintososiaalisia etuja on muutettava niin, että ne kannustavat valmistumaan nopeammin, opiskelemaan tiiviimmin ja valmistumaan viidessä, kuudessa vuodessa.

Sailas heittää, että joillekin opiskelu on "sivutoimi", jota pitkitetään, jotta saadaan edullinen asunto ja ilmainen terveydenhuolto. Syytös on aika kova ja ilmiö tuskin yleistettävissä. Opiskeluaika on myös perheen perustamisen aikaa, ja opiskelijat synnyttävät jopa tulevia veronmaksajia. He joutuvat laskemaan, mikä on kulloisessakin tilanteessa taloudellisinta ja järkevintä oman elämän ja perheen kannalta. Niin muutkin ihmiset yleensä tekevät. Eivät kaikki vietä huoletonta opiskelijaelämää.

Opiskelijoiden toistuva syyllistäminen siitä, että heidän panostaan yhteiskunnan rattaisiin joudutaan odottamaan, ei ole paras mahdollinen kannustin. Ehkäpä opetuksestakin löytyisi korjattavaa eikä vain opiskelijoiden moraalista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.