Saksalaisetkin empivät

Ruotsin hallitus teki reilut kolme vuosikymmentä sitten päätöksen, että maa luopuu ydinvoimasta vuoteen 2010 mennessä. Se oli noina aikoina reipas ratkaisu, jonka pitävyyttä ainakin suomalaiset epäilivät heti tuoreeltaan.

Elämän kovassa koulussa ruotsalaiset ovat joutuneetkin tunnustamaan, että ilman atomivoimaa heidän yhteiskuntansa ei tule toimeen. Uusia voimaloita ei rakenneta, mutta vielä toimivia kunnostetaan entistä tehokkaammiksi.

Fukushiman atomivoimalan tuhoutumisen jälkihehkussa Saksan hallitus teki vuoden 2011 keväällä samansuuntaisen päätöksen kuin Ruotsi vuonna 1980. Ydinvoimasta on määrä luopua vuoteen 2022 mennessä ja korvata näin poistuva sähköntuotanto uusiutuvalla energialla ja ensivaiheessa myös kivihiilellä.

Ruotsalaisten tavoin saksalaiset ovat alkaneet empiä hyvien aikeittensa järkevyyttä, kun muutoksen kustannuksia on alettu laskea. Mielipidetiedustelun mukaan peräti 77 prosenttia saksalaisista katsoo, että sähkön hinnan on pysyttävä kohtuuden rajoissa. Joku 50 euron vuosikorotus voidaan hyväksyä, mutta ei sen enempää.

Atomivoiman vastustajat koettanevat mitätöidä gallupin sanomalla, että se on metalliteollisuuden työnantajien teettämä. Mihinkään ei silti päästä siitä, että euro on hyvä konsultti myös Saksassa, jonka asukkaat ovat tunnettuja tarkasta talonpidosta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.