Saksalaisetkin empivät

Ruotsin hallitus teki reilut kolme vuosikymmentä sitten päätöksen, että maa luopuu ydinvoimasta vuoteen 2010 mennessä. Se oli noina aikoina reipas ratkaisu, jonka pitävyyttä ainakin suomalaiset epäilivät heti tuoreeltaan.

Elämän kovassa koulussa ruotsalaiset ovat joutuneetkin tunnustamaan, että ilman atomivoimaa heidän yhteiskuntansa ei tule toimeen. Uusia voimaloita ei rakenneta, mutta vielä toimivia kunnostetaan entistä tehokkaammiksi.

Fukushiman atomivoimalan tuhoutumisen jälkihehkussa Saksan hallitus teki vuoden 2011 keväällä samansuuntaisen päätöksen kuin Ruotsi vuonna 1980. Ydinvoimasta on määrä luopua vuoteen 2022 mennessä ja korvata näin poistuva sähköntuotanto uusiutuvalla energialla ja ensivaiheessa myös kivihiilellä.

Ruotsalaisten tavoin saksalaiset ovat alkaneet empiä hyvien aikeittensa järkevyyttä, kun muutoksen kustannuksia on alettu laskea. Mielipidetiedustelun mukaan peräti 77 prosenttia saksalaisista katsoo, että sähkön hinnan on pysyttävä kohtuuden rajoissa. Joku 50 euron vuosikorotus voidaan hyväksyä, mutta ei sen enempää.

Atomivoiman vastustajat koettanevat mitätöidä gallupin sanomalla, että se on metalliteollisuuden työnantajien teettämä. Mihinkään ei silti päästä siitä, että euro on hyvä konsultti myös Saksassa, jonka asukkaat ovat tunnettuja tarkasta talonpidosta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.