Saksan hallitussovusta hetken helpotus EU:lle

Viikonlopun hyvä uutinen Euroopan unionille kantautui Saksasta, joka saa uuden hallituksen yli viiden kuukauden jahkaamisen jälkeen. Sosiaalidemokraatit (SPD) päätti jäsenäänestyksessä selvällä kahden kolmasosan enemmistöllä lähteä vielä kerran koalitioon kristillisdemokraattien (CDU) kanssa.

Saksan hallitussopu ei tullut Euroopan kannalta hetkeäkään liian aikaisin. Rakenteellisten haasteiden rinnalla EU:n päälle on kaatumassa kasvava määrä vaikeita juoksevia asioita. Transatlanttisissa suhteissa on edessä taas entistä epävakaampi aika, kun USA:n presidentin Donald Trumpin aloittama uhittelu tuontitulleista kiihdytti puheita kauppasodasta. Venäjän presidentin Vladimir Putinin ydinasepullistelu kirittää pohdintaa EU:n puolustusulottuvuudesta.

Tässä maailmantilanteessa vakaus Saksassa on helpotus koko Euroopalle. Suuri koalitio ei kuitenkaan ole enää kovin suuri, kun hallituspuolueet kokivat vaaleissa tuntuvat tappiot. Molemmat ovat murrosvaiheessa niin henkilöiden kuin politiikankin sisältöjen suhteen. SPD:n hallitustaipaleen tuskaa lisää puolueen nuorisojärjestön näyttävä vastahanka. CDU:ssa ja sen baijerilaisessa sisarpuolueessa CSU:ssa konservatiiviset voimat vierastavat sosiaalidemokraateille tehtyjä myönnytyksiä.

Vaalitulos ei antanut liittokansleri Angela Merkelille hyviä vaihtoehtoja. Sopu tietää nyt sitä, että maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) nousee liittopäivien suurimmaksi oppositiopuolueeksi. AfD:lle tarjoutuu populistinen noutopöytä, jos hallitus lähtee odotusten mukaisesti toteuttamaan EU- ja pakolaismyönteistä politiikkaa ja euroalueen integraation syventämistä.

Italian sunnuntaiset parlamenttivaalit näyttivät, mihin molempien äärilaitojen eteneminen pahimmillaan johtaa. Etenkin nuoret äänestivät protestihengessä vanhoja puolueita vastaan. Vasemmistopopulistinen Viiden tähden liike oli nousemassa suurimmaksi ryhmäksi, mutta vaaliliitoista selkeän voiton vei Silvi Berlusconin Forza Italian sekä laitaoikeistolaisten Pohjoisen liiton ja Italian veljien koalitio.

Maltillinen vasemmisto koki Italiassakin selkeän tappion. Populismi vaikeutti tuntuvasti Saksan hallitusmatematiikkaa, mutta Italiassa yhtälö näyttää lähes mahdottomalta.

Suomessa Saksan sosiaalidemokraattien ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin taloudellisia yhteisvastuita lisäävään linjaan on suhtauduttu varauksin. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo Merkelin vakuuttaneen, että Saksan linja pysyy, vaikka rahaliitossa edetäänkin (Yle 4.3.).

Merkelin ja koko unionin haasteena on, että uudistua pitäisi, vaikka EU-kansalaisten tuki integraation syventämiselle on kaikkea muuta kuin selvä. Kansallismielisyyden mörkö vaanii tulevissakin vaaleissa. Tärkeää on, että Berliinin–Pariisin akselilla poliittinen johto on ylipäänsä toimintakykyinen, kun suurvaltapolitiikan paineet kasvavat ja brexit-neuvottelut etenevät ratkaisuvaiheeseen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.