Salailu on taka-askel

Länsimaiseen kansanvaltaiseen elämänmenoon kuuluu olennaisena osana avoimuus. Mitä enemmän poliittista tai taloudellista valtaa käyttävät salaavat asioita, sitä enemmän kansalaisilla on syytä epäillä heidän toimiaan.

Hyvätuloiset ovat vaatineet jatkuvasti, ettei vuotuisia verotietoja julkistettaisi. Onneksi nämä toiveet eivät ole käyneet toteen, sillä verotiedoista ihmiset näkevät omin silmin, miten yhteiskunnan tila on kehittynyt edellisvuoden aikana.

Viljelijöiden EU-tukien julkistamista vastustettiin aikanaan jyrkästi niin viljelijäin kuin hallinnonkin puolella. Maailma ei ole silti romahtanut, vaikka tiedot suurimmista tuensaajista painetaan sanomalehtiin.. Päinvastoin tukien julkistaminen on auttanut tavallisia suomalaisia ymmärtämään, miten tarpeellisia tuet ovat maatalouden harjoittamiseen Suomen kaltaisessa karussa maassa.

Tähän katsoen tuntuu takaperoiselta, että arvopaperimarkkinalainsäädännön uudistusta valmistellut työryhmä antaisi suomalaisille sijoittajille mahdollisuuden piilottaa omistuksensa kaikelta julkisuudelta.

Yritysten työntekijäin ja kaikkien kansalaistenkin kannalta on olennaista tietää, ketkä omistavat yrityksiä ja käyttävät sen myötä niissä isännän ääntä. Omistajien salaaminen olisi paluuta länsimaisen kapitalismin alkujuurille, jolloin elettiin vielä viidakon lakien mukaan. Miten oivan tilaisuuden omistuksen piilottaminen erilaisten hallintayhtiöitten taakse antaisi esimerkiksi ns. sisäpiiririkoksiin pörssikaupassa? Sitäkö halutaan?

Työryhmä perustelee omistuksen salaamista sillä, että Suomen lisäksi tiedot ovat julkisia vain Kreikassa ja Sloveniassa. Suomen ei kuitenkaan pitäisi matkia uudistuksissa huonoja kansainvälisiä käytäntöjä. Pohjoismaisena valtiona meidän on päinvastoin oltava rohkeasti tiennäyttäjiä myös julkisuuslainsäädännössä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Epäselvyyttä saamelaisten oikeuksista

Valkoista savua odotellessa

Salakalastukselle tulee lopultakin kunnon pelote

Taksiala hakeutuu uuteen tasapainoon

Naisten asialla

Pieni, outo ja vaikea - mutta rakas

Trump heitti taas bensaa Lähi-idän kytevään paloon

Maatalouden hätä ei ole vielä täysin valjennut poliitikoille

Luotettavien onnellisten maa

Sankarin viitta sylissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.