Salailu on taka-askel

Länsimaiseen kansanvaltaiseen elämänmenoon kuuluu olennaisena osana avoimuus. Mitä enemmän poliittista tai taloudellista valtaa käyttävät salaavat asioita, sitä enemmän kansalaisilla on syytä epäillä heidän toimiaan.

Hyvätuloiset ovat vaatineet jatkuvasti, ettei vuotuisia verotietoja julkistettaisi. Onneksi nämä toiveet eivät ole käyneet toteen, sillä verotiedoista ihmiset näkevät omin silmin, miten yhteiskunnan tila on kehittynyt edellisvuoden aikana.

Viljelijöiden EU-tukien julkistamista vastustettiin aikanaan jyrkästi niin viljelijäin kuin hallinnonkin puolella. Maailma ei ole silti romahtanut, vaikka tiedot suurimmista tuensaajista painetaan sanomalehtiin.. Päinvastoin tukien julkistaminen on auttanut tavallisia suomalaisia ymmärtämään, miten tarpeellisia tuet ovat maatalouden harjoittamiseen Suomen kaltaisessa karussa maassa.

Tähän katsoen tuntuu takaperoiselta, että arvopaperimarkkinalainsäädännön uudistusta valmistellut työryhmä antaisi suomalaisille sijoittajille mahdollisuuden piilottaa omistuksensa kaikelta julkisuudelta.

Yritysten työntekijäin ja kaikkien kansalaistenkin kannalta on olennaista tietää, ketkä omistavat yrityksiä ja käyttävät sen myötä niissä isännän ääntä. Omistajien salaaminen olisi paluuta länsimaisen kapitalismin alkujuurille, jolloin elettiin vielä viidakon lakien mukaan. Miten oivan tilaisuuden omistuksen piilottaminen erilaisten hallintayhtiöitten taakse antaisi esimerkiksi ns. sisäpiiririkoksiin pörssikaupassa? Sitäkö halutaan?

Työryhmä perustelee omistuksen salaamista sillä, että Suomen lisäksi tiedot ovat julkisia vain Kreikassa ja Sloveniassa. Suomen ei kuitenkaan pitäisi matkia uudistuksissa huonoja kansainvälisiä käytäntöjä. Pohjoismaisena valtiona meidän on päinvastoin oltava rohkeasti tiennäyttäjiä myös julkisuuslainsäädännössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Tietokoneen naispioneerit

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.