Salakalastukselle tulee lopultakin kunnon pelote

Uhanalaisten kalojen euromääräiset arvot määritellään asetusluonnoksessa, joka on juuri lähtenyt lausuntokierrokselle. Luonnos liittyy vappuna voimaantulevan kalastuslain muutokseen.

Idea kalojen arvon määrittämisessä on se, että salakalastajat voidaan tuomita jatkossa korvaamaan lainvastaisen teon kohteen arvo (Maaseudun Tulevaisuus 22.3.).

Yksi uhanalaisimmista kalalajeista on Saimaan järvilohi. Se on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi, mikä tarkoittaa, että lajin häviämistä on perusteltua epäillä, mutta siitä ei toistaiseksi ole täyttä varmuutta. Se on luokitus, josta seuraava on hävinneet lajit. Järvilohi on uhanalaisempi kuin saimaannorppa.

Järvilohta ei tosin pidetä varsinaisena kalalajina vaan yhtenä lohimuotona. Suomessa on kaksi järvilohikantaa Vuoksen ja Hiitolanjoen vesistöissä. Luontainen lisääntyminen on satunnaista ja vähäistä.

Järvilohen uhanalaisuus johtuu jokien ruoppauksesta, kanavoinneista, uitoista ja liikakalastuksesta. Vesivoimalat hävittivät jo vuosikymmeniä sitten suuren osan järvilohen luontaisista lisääntymisalueista. Niin kävi esimerkiksi Pielisjoessa, missä oli 240 hehtaaria koski- ja virta-alueita järvilohen kutea. Pamilon, Kaltimon ja kuurnan voimalaitokset hävittivät alasta 230 hehtaaria.

Järvilohikannan elvytystoimista iso osa on mitätöitynyt salakalastuksen vuoksi esimerkiksi Kuurnan voimalaitoksen alapuolella, minne kutukaloja vaeltaa. Nyt saaliille voi tulla kova hinta, sillä asetusluonnoksessa Vuoksen vesistöalueen järvilohen arvo on 7510 euroa. Summaa voi pitää jo kunnon pelotteena salakalastajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.