Salakalastukselle tulee lopultakin kunnon pelote

Uhanalaisten kalojen euromääräiset arvot määritellään asetusluonnoksessa, joka on juuri lähtenyt lausuntokierrokselle. Luonnos liittyy vappuna voimaantulevan kalastuslain muutokseen.

Idea kalojen arvon määrittämisessä on se, että salakalastajat voidaan tuomita jatkossa korvaamaan lainvastaisen teon kohteen arvo (Maaseudun Tulevaisuus 22.3.).

Yksi uhanalaisimmista kalalajeista on Saimaan järvilohi. Se on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi, mikä tarkoittaa, että lajin häviämistä on perusteltua epäillä, mutta siitä ei toistaiseksi ole täyttä varmuutta. Se on luokitus, josta seuraava on hävinneet lajit. Järvilohi on uhanalaisempi kuin saimaannorppa.

Järvilohta ei tosin pidetä varsinaisena kalalajina vaan yhtenä lohimuotona. Suomessa on kaksi järvilohikantaa Vuoksen ja Hiitolanjoen vesistöissä. Luontainen lisääntyminen on satunnaista ja vähäistä.

Järvilohen uhanalaisuus johtuu jokien ruoppauksesta, kanavoinneista, uitoista ja liikakalastuksesta. Vesivoimalat hävittivät jo vuosikymmeniä sitten suuren osan järvilohen luontaisista lisääntymisalueista. Niin kävi esimerkiksi Pielisjoessa, missä oli 240 hehtaaria koski- ja virta-alueita järvilohen kutea. Pamilon, Kaltimon ja kuurnan voimalaitokset hävittivät alasta 230 hehtaaria.

Järvilohikannan elvytystoimista iso osa on mitätöitynyt salakalastuksen vuoksi esimerkiksi Kuurnan voimalaitoksen alapuolella, minne kutukaloja vaeltaa. Nyt saaliille voi tulla kova hinta, sillä asetusluonnoksessa Vuoksen vesistöalueen järvilohen arvo on 7510 euroa. Summaa voi pitää jo kunnon pelotteena salakalastajille.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Verotuksen suuresta linjasta kehitteillä konsensus

Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Valinnat on tehty

Mestarien jäljillä

Sipilän odotettu ratkaisu lisää paineita sinipunaan

Ponssen niiaus ei anna toistaiseksi aihetta pelkoon

Lukeminen kannattaa aina

Warren ja Warren päästöt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.