Salaliittoja ja vehkeilyä

Jo hallitusneuvotteluissa kiisteltiin siitä, millä tavalla Suomen ja Naton suhteet uudessa hallitusohjelmassa muotoiltaisiin. Varsinkin vasemmistoliiton hallitusneuvottelijat syyttivät kokoomusta liian Nato-myönteisistä muotoiluista.

Lopulta hallitusohjelmaan kirjoitettiin, että "Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa ja harjoittaa yhteistyötä Naton kanssa sekä ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä". Mutta vain mahdollisuutta. Heti perään todetaan, että "Suomi ei tämän hallituksen aikana valmistele Nato-jäsenyyden hakemista".

Suomen Tietotoimisto välitti tiistaina jutun, jossa tohtori Pekka Visuri moukaroi puolustusministeriön vuoteen 2030 ulottuvaa strategista suunnitelmaa. Visurin mielestä suunnitelma on ristiriitainen: alkupäässä syntyy maku, että Suomi olisi menossa Natoon, suunnitelman lopussa makua ei enää ole.

Visuri ja myös Maanpuolustuskorkeakoulun professori Aki-Mauri Huhtinen ovat iskeneet silmänsä suunnitelmassa esiintyvään käsitteeseen "verkottuminen". Visurin mielestä käsitteen sisältö on hämärä ja tulkinnanvarainen. Hän päätyykin siihen, että puolustusministeriön virkamiehet olisivat ryhtyneet politikoimaan ja hahmottamaan Suomelle aivan uudenlaista doktriinia.

Ei käsitteen käytöstä kuitenkaan yksin virkamiehiä voi syyttää. Verkottuneesta puolustuksesta puhutaan myös hallitusohjelmassa eli sillä on myös hallituksen hyväksyntä. Ohjelman sivulla 22 todetaan, että "tulevaisuuden verkottuneessa puolustuksessa osaamista ja suorituskykyä hyödynnetään vastavuoroisesti yhteistyössä EU-kumppanien ja pohjoismaisten kumppanien kanssa".

Suomen Nato-jäsenyys on aihe, jota liian usein lähestytään näkemällä salaliittoja ja vehkeilyjä. Jäsenyyttä ei kuitenkaan ratkaista millään virkamiesten strategiapapereilla tai edes poliitikkojen keksimillä muotoiluilla. Jäsenyyteen tarvitaan selkeä ja yksinkertainen poliittinen päätös, jonka hallitus ja presidentti valmistelevat ja jonka eduskunta hyväksyy. Sellaista ei ole näköpiirissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.