Sallittua veronkiertoa

Viime vuoden verotustiedot julkaistiin pari viikkoa sitten. Marraskuun ensimmäistä on ryhdytty kutsumaan harhaanjohtavasti kateuspäiväksi. Osuvampi nimi olisi kuitenkin oikeudenmukaisuuspäivä, kuten joku kirjoittaja totesi äskettäin tämän lehden mielipidesivulla.

Tulo- ja verotietojen julkisuus on erittäin tärkeää kansalaisten tasa-arvoa ajatellen. Oleellista tietoa oikeudenmukaisuuden kannalta eivät silti ole kasvavat tuloerot, vaan se, miten verotus niihin kohdentuu. Tältä osin tuoreet verotiedot pistävät pikemminkin vihaksi kuin käyvät kateeksi; sallittu veronkierto ja -keinottelu yleistyy.

Suomea mainostetaan mielellään tasa-arvon mallimaana. Sitä se onkin ollut maailman mitassa. Mutta ei ole enää. Muutos on tapahtunut 2000-luvulla. Tuloerot ovat räjähtäneet, ja verokohtelu on samaan aikaan pikemmin kasvattanut niitä kuin tasannut toimeentuloeroja.

Alhainen pääomaverokanta vailla progressiota on luonut maahan kymmenien tuhansien kansalaisten verorälssin. Kaikkein suurituloisimpien veroprosentti alkaa olla alhaisempi kuin keskituloisten. Kun otetaan huomioon myös välillinen verotus, suurituloisten kokonaisveroaste jää helposti pienituloisempiakin alhaisemmaksi. Se tekee pahaa jälkeä tasa-arvolle ja kansakunnan yhteenkuuluvuuden tunteelle.

Silmäilin viime vuoden tulotilastojen kärkipään veroprosentteja ja vertailin keskituloisiin. Tulohaitari soi komeasti, samoin verohaitari. Noin 500 suurituloisinta tienaa yli miljoona euroa, 1000 yli 600 000 euroa, 2000 yli 400 000 ja 3000 suurituloisinta yli 300 000 euroa. Hyvin siis menee melkoisella joukolla, mutta menköön!

Hyvin näyttää menevän tulokärjellä myös veroasteella mitaten. Näin siitä huolimatta, että pääomaverokantaa nostettiin joku vuosi sitten 28:sta 30-32:een. Yli kolme miljoonaa tienanneiden joukosta vain joka kymmenes maksoi veroa yli 40 prosenttia tuloistaan, yleensä alle 35 prosenttia. Miljoonan tulotasollakin yli 40 prosentin veroa maksoi vain noin neljännes. Ansiotuloista peritään puolet veroa jo murto-osasta milliä. Ei mitään tolkkua!

Pääosa (pääomatulo)verorälssistä koostuu erilaisista ammatinharjoittajista, jotka käyttävät hyväkseen päivänselvää porsaanreikää. Veronkiertoa, mitä veronkiertoa, tosin laillista sellaista.

Todellinen kukkanen verolainsäädännössä on eläkeläisille tänä vuonna mätkäisty pysyvä kuuden prosenttiyksikön raippavero yli 45 000 euron tuloista. Ansiotuloissa vastaava solidaarisuusvero on määräaikainen ja kaksi prosenttia yli 100 000 euron tuloista. Kumma kyllä, yksikään poliitikko ei ole epäkohtaan puuttunut, vaikka kuuden prosentin raippa koskee yli 40 000 kansalaista.

Johtopäätökset: ansiotulon ja pääomatulon verokantoja lähennettävä toisiaan, ansiotulojen kierrättämistä pääomatuloksi kiristettävä, pääomatuloon lievä progressio ja raippaverokohtelu yhteneväiseksi.

Ja mikä tärkeintä: valtiovarainministeriksi kiireen vilkkaa Raimo Sailas!

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Savon Sanomien pääkirjoitustoimittaja

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.