Sama laki kaikille

Kaksi vuosisataa sitten käydyn Suomen sodan kuuluisin savolainen taistelutanner on ilman muuta Iisalmen Koljonvirta.

Virralla käytiin kenraali Johan August Sandelsin johdolla yksi sodan merkittävimmistä taisteluista. Jälkipolvien mielessä Koljonvirta on säilynyt kuitenkin ennen muuta siksi, että Johan Ludvig Runeberg keksi kirjoittaa siitä komean runon, johon hän ei ikuistanut vain Sandelsin ja hänen pappisvieraansa ruokalistaa Partalassa, vaan keksi laittaa sillalle yksin tyhmän Sven Tuuvan pyssy kourassa, pistin tanassa isänmaataan puolustamaan. Ketään Dufva-nimistähän ruotusotamiestähän ei sinällään Koljonvirralla ollut, kuten historioitsijat ovat vakuuttavasti todistaneet.

Sodan toinen suuri ja Runebergiakin innoittanut taisto käytiin Kuopiossa. Kallavedellä tapella nujuutettiin läpi koko vuoden 1808 kesän, mutta kirjallisuushistoriallisesti merkittävin ottelu käytiin Kuopion lääninhallituksessa, kun maaherra Olavi Vibelius kieltäytyi alistumasta venäläisten valloittajien ohjeisiin.

Laki ennen mua syntynyt myös jälkeheni jää... Useimmista muista korkeista virkamiehistä poiketen Vibelius ei jäänyt sodan päätyttyä Suomeen, vaan muutti Ruotsiin ja jatkoi siellä Värmlannin maaherran tehtävissä.

Venäläisistä hän pääsi eroon, mutta ei savolaisista, koska Värmlannin metsissä ja mäillä asui tuohon aikaan vielä vahva savolainen siirtokunta. Vibelius ei heistä enemmälti perustanut, kuten on luettavissa nuoren ja intomielisen Kaarle Aksel Gottlundin Värmlannin matkapäiväkirjoista.

Yhtä lailla kuin Iisalmessa pitää vaalia Koljonvirran muistoa, kannattaa Kuopiossa muistaa aina maaherra Vibeliusta. Hänen hengessään on myös Kuopion kaupungintalon julkisivuun pantu velvoittavat sanat, miten "laki maata vartioivi" ja "oikeus kansaa ohjailevi".

Laki on pyhä, niin meille on aina ylemmiltä tahoilta opetettu. Elävässä elämässä tuota ohjetta valitettavasti tulkitaan yhä useammin, että laki on niin kuin se luetaan. Mielenkiintoisen esimerkin tarjoaa juuri näinä aikoina Jyväskylän entisen kaupunginjohtajan Pekka Kettusen tapaus.

Hyvin moninaisten kunnallisten kiemuroiden jälkeen Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti maksaa Kettuselle 200 000 euron erorahan, jotta hänestä päästäisiin kunniallisesti eroon

Kettunen muutti Suomen Ateenasta Helsinkiin, ja kiusallinen asia tuntui olevan poissa päiväjärjestyksestä. Vaan eipä ollut, sillä kaupungin päätöksestä valitettiin Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka tuoreessa päätöksessään asettui valittajain kannalle.

Hallinto-oikeuden mielestä Jyväskylässä oli menetelty kaupunginjohtajan tapauksessa vastoin lakia. Valtuustossa on tehty toisin sanoen laiton päätös, ja se pitää sen vuoksi purkaa.

Kuopiosta on paha neuvoa jyväskyläläisiä, mutta perin eriskummallinen on naapurikaupungin valtalehden kanta Hämeenlinnan hallinto-oikeuden tuomioon. Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa ratkaisua verrataan edesmenneitten kommunististen maiden toimintaan ja syytetään tuomareita "pilkunviilareiksi", jotka eivät ymmärrä, miten merkittäviä palveluksia Kettunen on aikanaan Jyväskylälle tehnyt. Ilman häntä kaupunki ei olisi tänään mitään.

Historiasta muistanevat useimmat espanjalaisen kirkonmiehen Ignatius Loyolan, joka keski- ja uudenajan taitteessa pani alulle jesuiittaliikkeen.

Tarkoitus pyhittää keinot... Sanoisinpa, että hyvin on Kettus-asiaa käsitellyt Keskisuomalaisen pääkirjoittaja Loyolansa lukenut.

Jos me hyväksymme ajatuksen, että julkinen valta voi poiketa laista kaupunginjohtajien ja muiden merkittävien ihmisten kohdalla, niin kai saman periaatteen pitäisi koskea myös alempia ja tyhmempiä. Vai ajatellaanko kuin muinaiset roomalaiset, että "mikä sopii Juppiterille, ei sovi härälle"?

Kun julkinen valta lähtee itse romuttamaan laillisuutta, niin se sinetöi sillä lopullisesti kansalaisyhteiskunnan tuhon. Ilman lakia, ilman sen kirjaimen tasapuolista ja oikeudenmukaista tulkintaa yhteiskunta muuttuu ahneitten paratiisiksi, jossa juhlivat ne, joilla on eniten valtaa, voimaa ja hyviä ystäviä oikeissa paikoissa.

Sitäkö me haluamme tänä uusien kunnallisvaalien vuonna?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Saarikko ei perinyt keveintä ministerinsalkkua

Lukashenkon asemaan murtumia

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Kulmuni on köysissä

Viitostie parantuu sumppu kerrallaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.