Samalla mäkiviikolla?

Katselin viikonloppuna vaihteeksi mäkihyppyä televisiosta. Huh huh, olipahan kokemus. Selostaja-kommentaattoripari Uotila-Nieminen ei puhunut juuri muusta kuin olosuhteista.

On totta, että varsinkin Sapporon sunnuntain kilpailua tuuli häiritsi, mutta tuolloinkin hyppääminen ratkaisee. Jollain ihmelogiikalla selostajille pitkä hyppy tarkoitti aina hyvää "tuulirakoa" ja päinvastoin. Onpahan yksinkertaista hommaa.

Nyt ymmärrän myös paremmin ystäviä ja tuttuja, jotka jopa mäkiviikon ja Ahosen sensaatiomaisen viidennen kokonaiskilpailuvoiton jälkeen puhuivat päällimmäisenä olosuhteista.

Tuolloin olin juuri itse elänyt historian parhaan mäkiviikon. Juttuja kuunnellessa mietin, että olinkohan samalla mäkiviikolla. Paikan päältä seurattuna kelit olivat kilpailuja hypättäessä kokonaisuutena upeat.

Tämä olosuhdekeskustelu on jäänyt pahasti päälle. Metsää ei enää näy puilta.

Pakko on palata hieman mäkiviikolle, niin huikea tuo Jannen suoritus oli. Viides mäkiviikon voitto on urheiluhistoriaa, jota ei todennäköisesti koskaan rikota.

Alkukauden itävaltalaisnuorukaista voittokulku sai lopulta haastajan, jolloin todellinen henkinen vahvuus mitattiin. Garmischin ensimmäisellä kierroksella alkoi Morgester-nin ja Schlierenzauerin mureneminen. Lopulta Ahonen oli urheilijoista omalla tasollaan.

Itse nautin erityisesti siitä, että lopulta Ahonen on myös julkisuudessa voittamassa imagoa, joka hänelle kuuluu. Pohjimmiltaan maskimies ei ole juro, hidas hämäläinen, vaan ihan joitakin muuta. Älykäs, sosiaalinen ja todellinen tiimipeluri.

Muistan hyvin vuoden 1999, jolloin aloimme rakentaa suomalaisjoukkuetta kohti Lahden MM-kisoja ja Salt Lake Cityn olympialaisia.

Edelliskauden maailmancupin perusteella meillä oli vain yksi urheilija - Janne Ahonen - ja harmaata massaa. Tavoite oli tehdä menestyvä joukkue. Sitä varten yritettiin rakentaa uutta joukkueen toimintakulttuuria.

Esittelimme urheilijoille muun muassa ajatuksen, jossa menestyksen tuomat bonusrahat kerätään yhteen ja jaetaan vasta kauden jälkeen pohjautuen urheilijoiden kokonaismenestykseen. Tavoitteena oli, että urheilijat pystyisivät nauttimaan myös toisten menestyksestä.

Meillä oli kutina, että pystyisimme rakentamaan menestyvän joukkueen, jolloin omat miehet voisivat olla esteenä taloudelliselle tulokselle, koska bonusrahaa jaettiin vain kolmelle parhaalle. Realismia oli näet se, että Janne Ahonen jatkaa menestymistään ja muut ovat kaukana takana.

Jos Janne olisi vähänkin epäröinyt ryhmän merkitystä tai ajatellut vain itseään, homma ei olisi onnistunut. Jo tuolloin hän oli kuitenkin viimeisen päälle tiimipeluri ja lojaali lähipiirilleen. Tuloksena oli menestyvä joukkue.

Palataan vielä olosuhteisiin.

Tuosta näkökulmasta meneillään oleva mäkihyppykausi on ollut paras pitkään aikaan. Mielestäni jokaisessa maailmancupin kilpailussa on paras urheilija voittanut.

Vaikeuksilta ei kuitenkaan ole kokonaan vältytty. Onneksi? Innsbruckin osakilpailun historian ensimmäinen peruuntuminen ja siirto Bischofshofeniin saattoi muuttaa myös mäkihypyn tulevaisuutta.

Uusi Bergiselin mäkikeskus on mahtava myös turistikohteena, mutta jotain unohtui: tuulisuojaus. Miksi? Koska itävaltalaisten päähänpinttymä on, että mäkihyppy on ulkoilmaurheilua, johon olosuhdevaihtelut kuuluvat.

Itävaltalaisten perusajatusta eivät ole muuttaneet vaikeat viime vuodet. Järki on jäänyt jotenkin tunteen alle. Nyt kun ongelmat kolahtivat omaan nilkkaan, voi olla parempaa luvassa. Yhden perutun kisan kustannukset ovat selkeästi suuremmat kuin satsaus tuuliverkkoon.

Uskon, että itävaltalaiset ovat tämän vuoksi taas paremmin mukana tukemassa mäkihypyn kehittämistä. Tulevaisuus näyttää valoisammalta, koska heidän käsissään on pitkälle myös valta.

Kirjoittaja on Norjan mäkijoukkueen päävalmentaja Kuopiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yksilökeskeisyys luomyös yksinäisyyttä

Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Mitä olikaan musta hiili?

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Naton haasteena muuttaa määrärahat laaduksi

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Lyhyt kaava

Luottamus on kivijalka

Politiikassa on hyvä muistaa käytöstavat

Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.