Sanktiot kovenevat

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) reilu vuosi sitten perustaman työryhmän työ on johtamassa eläinsuojelurikosten rangaistusten koventamiseen. Tarve rangaistusten uudelleen arvioimiseen syntyi sen jälkeen, kun julkisuuteen oli tullut useita törkeitä eläinrääkkäystapauksia.

Eläinsuojelurikokset eivät ole ainoastaan lemmikin hakkaamista tai karjan laiminlyömistä, vaan ne voivat olla myös suunnitelmallisia ja rahan tekemiseen tähtäävää toimintaa. Eläimiä käyttävässä liiketoiminnassa eläinsuojelumääräysten kiertäminen saattaa tuottaa merkittävän kilpailuedun.

Työryhmä on oikeassa siinä, että suuriin tuotantoyksiköihin, eläinten kuljetuksiin ja teurastamoihin liittyvät eläinsuojelurikokset tulisi nähdä osana taloudellista rikollisuutta. Kun näin on, rikoksista langetettavia rangaistuksia tulisi koventaa.

Työryhmä ehdottaa, että lakiin kirjattaisiin pykälä, jossa määriteltäisiin törkeä eläinsuojelurikos. Nyt eläinrääkkääjän voi tuomita vain lievästä tai tavallisesta eläinsuojelurikoksesta tai eläinsuojelurikkomuksesta. Maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Yleensä tuomitut selviävät sakoilla. Jos työryhmän esitys menee läpi, eläinrääkkääjiä uhkaa jopa neljän vuoden ehdoton vankeusrangaistus. Työryhmä on tehnyt hyvää työtä, ja on toivottavaa, että sen esitykset etenevät eduskuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.