Sanktiot kovenevat

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) reilu vuosi sitten perustaman työryhmän työ on johtamassa eläinsuojelurikosten rangaistusten koventamiseen. Tarve rangaistusten uudelleen arvioimiseen syntyi sen jälkeen, kun julkisuuteen oli tullut useita törkeitä eläinrääkkäystapauksia.

Eläinsuojelurikokset eivät ole ainoastaan lemmikin hakkaamista tai karjan laiminlyömistä, vaan ne voivat olla myös suunnitelmallisia ja rahan tekemiseen tähtäävää toimintaa. Eläimiä käyttävässä liiketoiminnassa eläinsuojelumääräysten kiertäminen saattaa tuottaa merkittävän kilpailuedun.

Työryhmä on oikeassa siinä, että suuriin tuotantoyksiköihin, eläinten kuljetuksiin ja teurastamoihin liittyvät eläinsuojelurikokset tulisi nähdä osana taloudellista rikollisuutta. Kun näin on, rikoksista langetettavia rangaistuksia tulisi koventaa.

Työryhmä ehdottaa, että lakiin kirjattaisiin pykälä, jossa määriteltäisiin törkeä eläinsuojelurikos. Nyt eläinrääkkääjän voi tuomita vain lievästä tai tavallisesta eläinsuojelurikoksesta tai eläinsuojelurikkomuksesta. Maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Yleensä tuomitut selviävät sakoilla. Jos työryhmän esitys menee läpi, eläinrääkkääjiä uhkaa jopa neljän vuoden ehdoton vankeusrangaistus. Työryhmä on tehnyt hyvää työtä, ja on toivottavaa, että sen esitykset etenevät eduskuntaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Eikö valtio voisi jättää metsänsä hakkaamatta?

Nuoret eivät olehalunneet syrjäytyä

Sananvapauden puolustajille erävoitto Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.