Sanktiot tarpeen

Tuoreen mielipidekyselyn mukaan vain noin neljännes suomalaisista pitää ilman kypärää pyöräilemistä niin vakavana asiana, että siitä pitäisi sakottaa. Nykyisen lain mukaan polkupyöräilijän on ajan aikana "yleensä" käytettävä asianmukaista suojakypärää. Rangaistusta lain rikkomisesta ei kuitenkaan ole säädetty.

Suomessa kuolee tilastojen mukaan noin neljäkymmentä pyöräilijää vuodessa. Vakavasti pyöräilijöitä loukkaantuu vuodessa noin tuhat.

Suurin osa pyöräilijöiden kuolemista aiheutuu päähän kohdistuneesta iskusta. Liikenneturvan ja liikennevahinkojen tutkijalautakunnan arvion mukaan kuolemien määrä vähenisi kahdella kolmanneksella, jos kaikki pyöräilijät käyttäisivät kypärää. Loukkaantumiset vähenisivät kolmanneksella.

Yksinkertainen matematiikka antaa tulokseksi, että Suomessa säästettäisiin jopa noin 20-30 ihmishenkeä, jos kaikki pyöräilijät noudattaisivat lakia. Todennäköisesti kymmenet pyöräilijät säästyisivät loukkaantumisilta.

Jo yksin nämä luvut ovat hyvä syy uudistaa nykyistä lakia niin, että ilman kypärää pyöräilemisestä sakotetaan.

Toinenkin hyvä syy löytyy nopeasti.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli paljasti, miten myös lakeja säätävät kansanedustajat suhtautuvat lakeihin, joista ei ole säädetty rangaistusta: niitä ei tarvitse noudattaa. Sama ajattelu saattaa vaivata myös monia tavallisia ihmisiä. Miksi vaivautua ostamaan kypärää, jos se ei kuitenkaan ole välttämätöntä?

Yleistä lainkuuliaisuutta eivät palvele hurskaat toivomukset, jotka on puettu lain muotoon. Laki ymmärretään laiksi vasta, kun sen rikkomisesta joutuu tilille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.