Sanktiot tarpeen

Tuoreen mielipidekyselyn mukaan vain noin neljännes suomalaisista pitää ilman kypärää pyöräilemistä niin vakavana asiana, että siitä pitäisi sakottaa. Nykyisen lain mukaan polkupyöräilijän on ajan aikana "yleensä" käytettävä asianmukaista suojakypärää. Rangaistusta lain rikkomisesta ei kuitenkaan ole säädetty.

Suomessa kuolee tilastojen mukaan noin neljäkymmentä pyöräilijää vuodessa. Vakavasti pyöräilijöitä loukkaantuu vuodessa noin tuhat.

Suurin osa pyöräilijöiden kuolemista aiheutuu päähän kohdistuneesta iskusta. Liikenneturvan ja liikennevahinkojen tutkijalautakunnan arvion mukaan kuolemien määrä vähenisi kahdella kolmanneksella, jos kaikki pyöräilijät käyttäisivät kypärää. Loukkaantumiset vähenisivät kolmanneksella.

Yksinkertainen matematiikka antaa tulokseksi, että Suomessa säästettäisiin jopa noin 20-30 ihmishenkeä, jos kaikki pyöräilijät noudattaisivat lakia. Todennäköisesti kymmenet pyöräilijät säästyisivät loukkaantumisilta.

Jo yksin nämä luvut ovat hyvä syy uudistaa nykyistä lakia niin, että ilman kypärää pyöräilemisestä sakotetaan.

Toinenkin hyvä syy löytyy nopeasti.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli paljasti, miten myös lakeja säätävät kansanedustajat suhtautuvat lakeihin, joista ei ole säädetty rangaistusta: niitä ei tarvitse noudattaa. Sama ajattelu saattaa vaivata myös monia tavallisia ihmisiä. Miksi vaivautua ostamaan kypärää, jos se ei kuitenkaan ole välttämätöntä?

Yleistä lainkuuliaisuutta eivät palvele hurskaat toivomukset, jotka on puettu lain muotoon. Laki ymmärretään laiksi vasta, kun sen rikkomisesta joutuu tilille.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.