Sari Essayah ei kaihda haasteita

Kun Sari Essayah aloitteli urheilu-uraansa Haminamäen urheilukentällä Lapinlahdella, kukaan tuskin osasi ennakoida, millaisia saavutuksia ja haasteita kohti hän on menossa. Leipälajissaan kävelyssä Essayah ylsi MM-kulta ja -pronssimitalistiksi. Essayah voitti Euroopan mestaruuden kotikisoissa vuonna 1994.

Essayah osoitti nopeasti kiinnostusta poliittiseen vaikuttamiseen urheilu-uransa jälkeen. Hän oli kuntapolitiikassa mukana sekä Lapinlahdella että Paimiossa.

Essayah nousi kristillisdemokraattien listoilta kansanedustajaksi vuonna 2003. Essayah toimi puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja puoluesihteerinä ennen valintaansa europarlamenttiin. Hän oli puolueensa ehdokas edellisissä presidentinvaaleissa. Yllätys ei enää ollut, kun hän seurasi vuosi sitten puoluejohdossa Päivi Räsästä.

Vaikka Essayah on ollut mukana monessa, kaikki ei sentään vahvasta asiantuntemuksesta huolimatta ole sujunut onnellisten tähtien alla. Toisissa eduskuntavaaleissaan hän ei kyennyt uusimaan paikkaansa, ja kristillisdemokraattien kannatus on jämähtänyt paikalleen Essayahin puoluejohtajakaudella.

Uusi haaste odottaa jo kulman takana. Essayah valitaan 20 vuotta urheilu-uransa päättymisen jälkeen Rio de Janeiron olympialaisissa Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäseneksi.

Urheilumaailmaa mädättää parhaillaan laaja doping-kohu. Yksittäinen KOK:n jäsen pystyy vaikuttamaan rajallisesti urheilun lieveilmiöiden puhdistusoperaatioon, mutta Essayah pääsee sisäpiiristä seuraamaan systeemin toimivuutta tai toimimattomuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.