Sarkozy sai läpi suuren uudistuksen

Ranskan parlamentin ylähuone eli senaatti hyväksyi kiistellyn eläkeuudistuksen perjantaina. Näin ranskalaisten eläkeikä nousee 60:sta 62 vuoteen. Uudistus on yksi merkittävä askel maan talouden tilan kohentamiseksi.

Senaatin äänestystä edelsivät lakot ja rajut mielenosoitukset, joiden johdosta muun muassa polttoaineen jakelussa on ollut vakavia häiriöitä ja liikenne on osittain seisahtunut. Yhteenotoissa on loukkaantunut lukuisia ihmisiä. Barrikadeilla on ollut erityisen paljon nuoria.

Mielenosoituksilla on pitkä historia Ranskassa, joten viime aikojen tapahtumissa ei ole mitään erityisen yllättävää. Ranskalaiset ovat herkkiä nousemaan barrikadeille, jos oma etu on uhattuna. Siitä on nytkin kysymys. Kansalaisten on vaikea ymmärtää sitä tosiasiaa, että nykyinen eläkejärjestelmä on heille liian kallis. Ranskalla ei ole varaa tällaiseen ylellisyyteen tulevaisuudessa.

Tulilinjalla on erityisesti oikeistolainen presidentti Nicolas Sarkozy, joka on ajanut voimakkaasti eläkeiän nostamista. Hänen suosionsa oli jo ennestään matala kansan keskuudessa. Sarkozylla henkilökohtaisesti on edessään vaikeat ajat, mutta uudistuksen läpiajaminen koituu koko kansan eduksi. Lakot jatkunevat vielä jonkun aikaa, mutta loppuvat, koska ne tulevat yhteiskunnalle ja lakkolaisille kalliiksi.

Helppoa ei ole myöskään Britanniassa, joka kiristää vyötään itse asiassa paljon voimakkaammin kuin Ranska. Hallituksen viime keskiviikkona julkistamat menoleikkaukset ovat rajuimpia sitten toisen maailmansodan. Siihen nähden kansa on ollut yllättävän rauhallisena.

Britannia leikkaa julkisista menoista neljän vuoden aikana noin 92 miljardia euroa, kun menot ovat tällä hetkellä noin 800 miljardia euroa vuodessa. Matokuuri iskee myös köyhimpiin, joka tarkoittaa sosiaalitukien rajua, noin 10 prosentin leikkaamista.

Britannian hallituksen mukaan valtioneläkkeen ikä nousee 66 vuoteen vuonna 2020. Tuntuukin jopa surkuhupaisalta, että ranskalaiset vastustavat samaan aikaan verissäpäin eläkeiän nostamista 62 vuoteen.

Valtiovarainministeri George Osborne ilmoitti keskiviikkona, että "tämä on se päivä, jolloin Britannia astuu pois kuilun partaalta, ja ryhdymme maksamaan laskua vuosikymmenten velanotosta". Sama totuus pätee monissa muissa Euroopan valtioissa. Ongelmien ymmärtäminen ja suunnan kääntäminen on kuitenkin vaikeaa.

Kreikan talouskriisi, Ranskan eläkelakikiista ja Britannian talouden matokuuri kertovat tylyä kieltään siitä, että Eurooppa on suurten muutosten edessä. Edessä on paljon vaikeita neuvotteluja sekä kansalaisten mielenilmaisuja.

Suomessa talouden lainalaisuudet on ymmärretty. Se ei tarkoita, että ihmisillä olisi sen helpompaa kuin muualla. Nopeilla ongelmien ratkaisuilla vältetään kuitenkin vieläkin suuremmat vaikeudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.