Sata päivää, jotka saattavat muuttaa Yhdysvallat

Yhdysvaltalaiset äänestäjät valitsevat maalle uuden presidentin marraskuun 8. päivänä eli runsaan sadan päivän kuluttua. Sitä ennen nähdään raju ja likainen vaalikampanjan loppusuora. Edessä olevat runsaat sata päivää saattavat muuttaa Yhdysvaltoja tai ainakin maan poliittista järjestelmää kouriintuntuvalla tavalla.

Republikaaninen puolue aloittaa oman puoluekokouksensa tänään Clevelandissa Ohiossa ristiriitaisissa tunnelmissa. Puolueen presidenttiehdokkaaksi nimetään esivaalien ylivoimainen voittaja Donald Trump huolimatta puoluejohdon vastustuksesta.

Kokouksen alla kokoontunut sääntökomitea hylkäsi selvällä äänten enemmistöllä esityksen, että valitsijamiehille olisi annettu vapaat kädet äänestettäessä presidenttiehdokkaasta. Sääntömuutos olisi ainoa keino, jolla Trump voitaisiin syrjäyttää. Teoriassa muutos voitaisiin vielä hyväksyä itse puoluekokouksessa, mutta se on erittäin epätodennäköistä.

Trumpin suhmurointi syrjään hajottaisi republikaanisen puolueen. Se vaara on olemassa siitä huolimatta, että Trump odotetusti huudetaan ehdokkaaksi myöhemmin tällä viikolla.

Ei ole tavallista, että puoluekokouksessa eivät ole paikalla puolueen entiset presidentit. Isä ja poika Bushia ei kuitenkaan nähdä Clevelandissa. Kunniasta ovat lisäksi kieltäytyneet esivaaleissa Trumpille hävinneet Ted Cruz, Mitt Romney ja Marco Rubio.

Poissaolot kertovat, miten pahasti Trumpin persoona ja hänen puheensa repivät puoluetta. Jos Trump häviää vaalit demokraattien ehdokkaaksi runsaan viikon kuluttua valittavalle Hillary Clintonille, edessä on perusteellinen poliittinen pyykinpesu. Jos Trump taas voittaa, ei siitä huolimatta ole varmaa, että se yhdistäisi republikaanit.

Edessä voi kummassakin tapauksessa olla puolueen jakautuminen kahtia, mikä muuttaisi Yhdysvaltojen poliittista järjestelmää historiallisella tavalla.

Juuri tällä hetkellä Trumpin mahdollisuudet näyttävät heikoilta. Trump on puheillaan karkottanut erilaisiin vähemmistöihin kuuluvia ehdokkaita. He kuitenkin pitkälti ratkaisevat, kuka presidentiksi valitaan.

Vuoden 2012 vaaleissa republikaanien ehdokas Mitt Romney sai noin 60 prosenttia valkoisten äänistä. Se ei kuitenkaan riittänyt, koska Barack Obama keräsi valtaosan latinoiden ja taustaltaan aasialaisten äänistä. Yhdysvaltalaiset vaalistrategit ovat laskeneet, että Trumpin pitäisi saada jopa 70 prosenttia valkoisten äänistä tullakseen valituksi. Se on äärimmäisen vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

Runsaassa sadassa päivässä saattaa kuitenkin vielä tapahtua paljon. Kun Trump aikanaan ilmoittautui mukaan kilpailemaan republikaanien presidenttiehdokkuudesta, sitä pidettiin lähinnä vitsinä. Ei pidetä enää.

Clevelandin puoluekokouksesta tulee poliittinen sirkus. Kokouspaikan ulkopuolella yhteen ottavat mielenosoittajat. Ohion osavaltion laki sallii aseiden kantamisen mielenosoituksissa. Poliisi toivoo parasta ja pelkää pahinta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmastopolitiikka voi muuttua pakon edessä

Ja nytjotainaivan muuta

Läheisten vihollisten sietämisestä

Kriisistä kestävyyskoe demokratioille

Hyvä aika lopettaa tupakointi

Koronarajoituksia monella tyylillä – covidiootti ei kielloista piittaa

Kalenteri tyhjenee kesätapahtumista

Koronakriisin sankareiden joukkoon pitää lisätä Yle

Vanhat turvauhat ovat katveessakin olemassa

Entä jos etäpalaverin keskelle ilmestyy appelsiinimehuhärdelli?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.