Sata prosenttia kaaosta

Työurien pitäisi pidentyä ja lasten saada laadukasta kotihoitoa. Pienokaisille pitäisi olla sataprosenttisesti läsnä, mutta elämä ei kuitenkaan saisi pyöriä pelkkien kakkavaippojen ympärillä. Ristiriitaiset vaatimukset perheen ja työn yhteensovittamisesta kaatuvat erityisesti naisten päälle.

Toimittaja ja bloggaaja Sari Helin ei säästele sanojaan kuvaillessaan ruuhkavuosien tuskaa. Helin väittää, että moni nainen reagoi paineisiin hyppäämällä kokonaan pois oravanpyörästä. (Yle 1.10.)

Helinin kuvauksessa katkeamispisteessä oleva uranainen leipoo yöllä mokkapaloja, mutta perheen toinen aikuinen loistaa poissaolollaan. Kirjoitusta on suositeltu Facebookissa melkein 18 000 kertaa. Monia se on myös ärsyttänyt. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu Katja Lahti, perhebloggaaja hänkin.

”Tärkeintä olisi lopettaa se iänikuinen höpötys siitä, että miehen työ ei jousta. Kyllä se joustaa siinä missä naisenkin. Muuten hyväksymme maailman, jossa mies ei ole pätevä vanhempi, ja että on töitä, joita nainen ei voi tehdä”, Lahti täräyttää Project Mama -blogissaan.

Minäkin palasin tänä syksynä perhevapailta töihin. Teen 50-prosenttista työaikaa. Olen töissä kaksi viikkoa ja kotona kaksi viikkoa. Samoissa hommissa oleva puolisoni tekee samoin. Jaamme työpisteemme sekä työpaikalla että kotona tiskipöydän ääressä. Toinen jatkaa siitä, mikä jäi toiselta kesken. Yleensä aika moni asia on kesken, mutta silti arki tuntuu todella hyvältä.

Tällainen työaikajärjestely onnistuu vain harvoissa tapauksissa. Mutta väitän, että melkein aina onnistuisi jokin järjestely.

Kotihoidontukea ollaan uudistamassa ensi vuoden alusta. Tulevaisuudessa sekä isällä että äidillä olisi vanhempainvapaan jälkeen käytössä 13 tukikuukautta.

Lapsiperheiden järjestöt ovat ehtineet tuomita uudistuksen lasten edun vastaisena, koska isät eivät kuitenkaan jää kotiin. Minä tuomitsisin lasten edun vastaisena mieluummin työelämän, joka joustaa miehen katkaistessa jalkansa, mutta ei ilmeisesti jousta miehen halutessa vuoden varoitusajalla hoitaa omaa lastaan.

Keppi näyttää lentävän uutiskynnyksen yli porkkanaa tehokkaammin, sillä uudistuksen positiivinen puoli on jäänyt täysin vaille mediahuomiota. Tämän vuoden alusta Kela on myöntänyt joustavaa hoitorahaa osa-aikatyötä tekeville alle kolmevuotiaiden lasten vanhemmille.

Mikäli kumpikin vanhemmista tekee enintään 60-prosenttista työaikaa, perhe saa kuukaudessa lähes 500 euroa joustavaa hoitorahaa. Yhdessä tuloverotuksen vaikutuksen kanssa tämä tarkoittaa, että kahdelle puolikasta työtä tekevälle vanhemmalle jää selvästi enemmän rahaa käyttöön kuin jos toinen heistä olisi töissä ja toinen hoitovapaalla – olettaen, että puolisoiden keskinäinen palkkaero mitataan satasissa eikä tonneissa.

Nyt enää tarvitsisi luoda työelämä, jossa osa-aikaisuus onnistuu.

Töiden ja kotitöiden välillä sukkuloidessani olen huomannut, että näissä kahdessa maailmassa on paljon samaa. Vastuun jakaminen on molemmissa maailmoissa vaikeaa. Erityisen vaikeaa se on vaikeina aikoina.

Ikävä kyllä kaikkensa antaminen ei takaa menestystä. Yt-pelin musta pekka voi jäädä juuri sen käteen, joka on kahminut tehtäviä itsensä väsyttämiseen saakka. Mokkapalat juuttuvat kurkkuun, jos niiden tekijä itkee uupumustaan.

Mikäli haluamme aidosti pidentää työuria, meidän täytyy luoda järjestelmä, joka antaa ihmisille mahdollisuuden sekä tehdä töitä että elää. Hetkellisesti kaaoksensietokykymme joutuu koetukselle, mutta perhe tai työyhteisö, joka lepää useamman tukipilarin varassa, selvinnee pahemmistakin kriiseistä kuin parista toivotusta lapsesta.

Kirjoittaja on Savon Sanomien kulttuurituottaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.