Sauli Niinistön pitää jatkaa puhemiehenä

Uusien valtiopäivien järjestäytyminen sujuu yleensä rutiinimaisesti, ilman yllätyksiä tai suuria poliittisia jännitteitä. Tavallista on, että eduskuntaryhmät valitsevat entiset puheenjohtajansa, ellei toisin ole sovittu, ja puhemiesten valinnat sujuvat ryhmien tekemien ennakkonuottien mukaan.

Vanha kaava ei kuitenkaan toistunut maanantaina, kun kansanedustajat palasivat työpaikalleen lähes puolentoista kuukauden joulutauon jälkeen. Suurin oppositiopuolue vaihtoi kaikkien yllätykseksi puheenjohtajaansa: Eero Heinäluoma palasi johtotehtäviin ja Tarja Filatov siirrettiin tieltä eduskunnan toiseksi puhemieheksi. Käsikirjoituksen laati SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Todellinen poliittinen draama näyteltiin eduskunnan istuntosalissa. Jo ennakkoon tiedettiin, että osa kansanedustajista protestoi puhemiehenvaalissa Sauli Niinistön johtamistapaa vastaan. Yllätys kuitenkin oli, että Niinistö sai vain 89 ääntä, mikä on historiallisen vähän. Viime vuonna Niinistön äänimäärä oli 141, kahtena sitä edeltävänä vuotena kumpanakin yli 150.

Niinistö otti protestin vakavasti, niin kuin pitääkin. Niinistö sanoi, ettei hän näe mielekkäänä enää jatkaa puhemiehenä epäluottamuslauseen jälkeen ja harkitsevansa tehtävän jättämistä. Lopullisen ratkaisun hän kuitenkin jätti auki.

Niinistön pitää nyt miettiä asiaa kaikessa rauhassa. Ensikuohun jälkeen hänelle itselleenkin varmasti selviää, että eduskunnan puhemiehen tehtävä ei ole mikä tahansa luottamustoimi, josta lähdetään ilman todella painavia syitä. Nyt sellaisia ei ole.

Niinistö oli ensinnäkin valmis jatkamaan puhemiehenä ja jatkamaan hänet myös valittiin. Vaali sujui kaikkien sääntöjen mukaan. Niinistö sai yli puolet annetuista äänistä, mikä riittää vaalin voittamiseen. Ehdokas itse ei voi asettaa ehtoa, että hän jatkaa tehtävässä vain siinä tapauksessa, että saa ääniä omasta mielestään riittävästi.

Toiseksi protesti Niinistöä vastaan karkasi protestoijien käsistä. Tarkoituksena oli näpäyttää puhemiestä, joka on puuttunut eduskunnan löysään rahankäyttöön ja hallintoon. Näpäytys kasvoi moukariniskuksi todennäköisesti siksi, että joukkoon liittyi kansanedustajia, jotka joko maksoivat Niinistölle vanhoja kalavelkoja tai näkivät tilaisuuden potkia nilkkaan presidenttikyselyiden ylivoimaista suosikkia.

Eduskunta on tasavallan korkein valtioelin. Sitä ei pitäisi alentaa paikaksi, jossa näytellään arvottomia näytelmiä kevein perustein.

Niinistön kulmikas johtamistapa ja kiemurainen kielenkäyttö saattavat ärsyttää. Tyylin sijasta olisi järkevämpää keskittyä asioihin. Niinistö on nimittäin aivan oikeassa muistuttaessaan, että eduskunnan ja kansanedustajien pitää näyttää esimerkkiä. Kun koko julkinen talous on matokuurilla, myös lainsäätäjien on oltava talkoissa mukana. Se kohentaisi eduskunnan arvovaltaa, ei kansanedustajien takertuminen omiin etuihinsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.