Saunapäivä

Suomeen perustetaan uusi liputus- ja juhlapäivä, kansallinen saunapäivä.

Suomalaisen saunan päivänä juhlistetaan suomalaisia perusarvoja: rauhoittumista, yhteisöllisyyttä, puhdasta vettä, hyvää hygieniaa ja tietysti tasa-arvoisuutta. Jokainen on kiukaan edessä alastomana samanarvoinen, elämänkatsomuksesta riippumatta.

Kaikkien aikojen ensimmäisenä suomalaisena saunapäivänä saunakulttuuri saatetaan lopullisesti maailman tietoisuuteen tekemällä yhtäaikaisen saunomisen maailmanennätys. Suomalaisia ei tarvitse edes erityisesti patistaa tai pyydellä ennätyssaunontaan ja saunapäivän viettoon, jokainen kykenevä saunoo suurella mielihyvällä.

Monet tunnetut suomalaiset ilmoittavat julkisesti, aivan ilman eri korvausta, osallistuvansa ennätykseen.

Teemu Selänne lämmittää kaikki saunansa Amerikassa ja kutsuu pelikaveritkin perheineen löylyyn. Kari Väänänen ja Aki Kaurismäki ilmoittavat saunovansa yhdessä, Pölösen Markkukin mahtuu samoille lauteille filmimaailman näkymiä pohtimaan. Ja eikö vain siinä synny runko käsikirjoitukselle, jonka tapahtumat kiertyvät saunan ympärille.

Ensimmäisen saunapäivän ennätysyritykseen odotetaan noin puoltatoista miljoonaa saunojaa, mutta odotukset ylittyvät kirkkaasti. Yhtäaikaisen saunomisen maailmanennätykseksi saadaan yli 2 200 000 saunojaa Suomessa ja ulkomailla.

Uusi liputuspäivä sijoitetaan harkitusti elokuun kolmanneksi lauantaiksi. Elokuussa ei ennestään ole liputuspäiviä, eivätkä uimavedet ole ehtineet viiletä liikaa, vaan juhlasaunasta rohjetaan vielä pulahtaa virkistäytymään.

Matkailunedistämiskeskus ja saunaseurat hoitavat päivän virallistamiseen ja liputukseen liittyvät muotoseikat.

Suomalaiset ovat tyytyväisiä, kun kansallinen ylpeydenaihe ja nautinnonlähde saa vihdoin ansaitsemansa kunnianosoituksen. Ja vielä ilman sen kummempia kustannuksia ja ponnistuksia, koko kansan yhteisinä talkoina.

Työnantajat näkevät saunapäivässä oivan mahdollisuuden kannustaa henkilöstöään huolehtimaan hyvinvoinnistaan. Mutta ei toki firman kosteilla saunajuhlilla, vaan antamalla iltapäivän ylimääräistä saunalenkki- ja saunanlämmitysvapaata.

Panimot tarttuvat innolla markkinointihaasteeseen, sähköyhtiöt sponsoroivat saunanlämmityssähköt. Muidenkin oheistuotteiden luojat hoksaavat hyödyntää juhlapäivää. Koko elinkeinoelämä saa pienen, mutta pysyvät saunasykäyksen.

Matkailuyrittäjät saavat saunapäivästä ja sen oheisohjelmista potkua alkusyksyyn. Ulkomaalaisille matkaajille saunapäivästä tulee ihmetystä ja ihailua herättävä eksoottinen elämys.

Saunapäivän virallinen ohjelma on minimaalinen ja epämuodollinen.

Presidenttipari kylpee Kultarannan rantasaunassa. Tasavallan presidentin rantasaunan kuistilta saunatakki päällä pitämä saunapuhe, joka keskittyy lähinnä puhtaan luonnon ja ihmisen rauhoittumisen ylistämiseen, herättää maailmanlaajuista huomiota.

Presidentille myönnetään Nobelin rauhanpalkinto, kun muu maailmakin vihdoin ymmärtää saunomisen mielenrauhaa edistävän vaikutuksen.

Kansallinen saunapäivä on valmis vietettäväksi, enää ei puutu kuin toimeenpano.

Ja missäpä muualla saunapäivän alkuajatus syntyikään kuin pihasaunan lauteilla, leppeiden löylyjen hivelyssä.

Kirjoittaja on Jännevirran koulun rehtori ja kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ensimmäisen ja viimeisen välissä

Lapinlahden hieno perinne ansaitsee katsojien tuen

KHO:n katselmus Kuopiossa on paikallaan

Ikäihminen, ota loppukiri ja nauti!

Virheeni tekevät minusta minut – "10 000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Lääkäreillä pitää olla velvoitteet julkiselle puolelle

Videot ovat tulleet jäädäkseen

Lobbarirekisteri lisää median vastuuta

Kolmikannan tehoja mitataan nyt numeroilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.