Saunapalvilihan kielto ei kuulu rauhanprojektille

Viime viikolla ilmestyi uutinen, jonka mukaan savusaunassa palvattu liha kielletään tulevana syksynä (Maaseudun Tulevaisuus 17.2.). Eipä aikaakaan, kun Eurooppanuorten puheenjohtaja Tuomas Tikkanen blogissaan kuittasi uutisen saunapalvipopulismiksi. Hänen mielestään EU ei todellakaan ole kieltämässä saunapalvia. Mistä oikein on kyse?

EU-asetus koskee syöpävaarallisia pah-yhdisteitä, joita syntyy esimerkiksi perinteisin menetelmin lihaa savusaunassa savustettaessa. Kaupassa myytävät isojen lihatalojen palvilihat ja saunapalvikinkut valmistetaan toisin menetelmin, ne eivät ole yleensä käyneet saunan lähelläkään.

EU on kiinnittänyt pah-yhdisteisiin huomiota aikaisemminkin, mutta pah-yhdisteiden pitoisuusraja on ollut sen verran korkea, että perinteinen valmistus on mahtunut direktiivin rajoihin. Ensi syksynä pah-yhdisteiden raja laskee niin voimakkaasti, että Suomen noin sata perinnepalvaria eivät kykene enää määräystä täyttämään.

Oma lukunsa on, että saunapalvidirektiiviin on mahdollista saada poikkeus. MTK ja Lihakeskusliitto yrittävät saada perinteikkäälle palvaukselle pysyvän poikkeusluvan. Poikkeuksen saa, kunhan virkamiehet sitä hakevat. Toistaiseksi virkamiehet ovat olleet nihkeitä, koska pah-yhdisteet ovat oikeasti syöpävaarallisia. Tosin myös teollisuuden prosessoimia lihoja pidetään syöpävaarallisina.

Kun EU tehtailee direktiivejä, valmisteluvaiheessa lobbarit auttavat virkamiehiä kirjoittamaan määräyksiä niin, että juuri heidän edustamansa yritykset voivat menestyä markkinoilla. Sitten käy niin kuin on käynyt, että direktiivi aiheuttaa käytännössä surkuhupaisia tilanteita ja etenkin pienyrityksille.

On väitetty, että tällaisiin saunapalvidirektiiveihin tuijottaminen antaa väärän kuvan EU:sta ja ruokkii populismia. Samaa on väitetty, kun EU on päättänyt rajoittaa pölynimureiden ottotehoa ja hyttysaineiden tehoaineen enimmäispitoisuutta tai laatinut patalappujen turvallisuusmääräyksiä. Populismisyytökset ovat turhia, sillä tietenkin kansalaisia ärsyttävät juuri sellaiset määräykset, jotka koskettavat heidän arkeaan. Läheisyysperiaate, jonka mukaan käytännön asiat kuuluvat jäsenmaiden päätettäviksi, ei todellakaan ole toteutunut. EU:n virkamieskoneiston pyörittämä direktiivitehdas ei pysähdy, vaan suoltaa määräyksiä loputtomiin, elleivät jäsenmaat sitä yhdessä pysäytä.

Nykymuotoisen EU:n sanotaan olevan ennen kaikkea rauhanprojekti. Siitä pitäisi myös tehdä sellainen unionin rakenteita muuttamalla ja perussopimustakin muuttamalla. Nimenomaan turvallisuus ja pakolaiskysymys ovat sen kokoluokan asioita, joista huolehtiessaan unioni olisi aidosti kaikkien maiden asialla.

Kansalaisten olisi helppo hyväksyä ylikansallinen päätöksenteko myös muissa sellaisissa asioissa, joiden menestyksellinen hoitaminen edellyttää yhteistyötä. Yksi yhdessä hoidettava pulma on suuryritysten verokikkailu. Siihen EU onkin yrittänyt puuttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Halpa pesukone ei ollutkaan halpa

Yksilökeskeisyys luomyös yksinäisyyttä

Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Mitä olikaan musta hiili?

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Naton haasteena muuttaa määrärahat laaduksi

Lyhyt kaava

Luottamus on kivijalka

Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.