Saunomisen vääristelyä

Suomalaiset miehet ovat kautta aikojen kilpailleet siitä, kuka kestää saunassa kuumimmat löylyt. Tällaisia usein leikkimielisiä kisailuja ei kuitenkaan pidä sotkea saunomiseen.

Valitettavasti tätä sotkemista on harrastettu vuosikausia ja vieläpä Suomessa, saunan kotimaassa. Täällä on jaettu vuosittain MM-titteli sille paukapäälle, joka jaksaa istua pisimpään epäinhimillisen kuumassa saunassa. Kilpailu on huomattu muualla maailmassa ja paikalla on yleensä useita ulkomaisia toimittajia.

Tämänvuotiset löylyn MM-kisat päättyivät Heinolassa traagisesti. Finaaliin selvinneistä kahdesta miehestä toinen kuoli ja toinen makaa pahoin palaneena sairaalassa.

Uutiset tapahtuneesta ovat jo levinneet kaikkialle maailmaan. Ennakkoluulot lisääntyvät. Suomi-kuvan kirkastajilla riittää työtä.

Saunominen ei kuitenkaan ole istumista 110-asteisessa saunassa. Vain tomppelit lämmittävät saunansa palamispisteeseen. Vielä suurempia tomppeleita ovat ne, jotka menevät vapaaehtoisesti polttamaan itsensä kuumaan höyrykattilaan.

Saunominen on kiireetöntä nauttimista lämmöstä. Useimmille suomalaisille se on lähes pyhä toimitus, jossa puhdistetaan ruumiin lisäksi myös sielua. Saunassa on synnytty - aivan kirjaimellisestikin - mutta saunassa synnytään nykyäänkin uudelleen perjantaina tai lauantaina kiireisen työviikon jälkeen.

Löylyn MM-kisojen kaltaiset hölmöilyt kannattaa lopettaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.