Savo tarvitsee isoja ja pieniä

Osuuspankeilla on vahva asema Savossa. Eikä pankkiryhmä ainakaan heikkene, jos kaavailut Iisalmen, Varkauden ja Kuopion pankkien yhdistymisestä toteutuvat. Se, että suurin osa Pohjois-Savon pankeista jäisi suurpankin ulkopuolelle, ei ole kokonaisuuden kannalta uhka. Se saattaa olla jopa etu sekä osuuspankkiryhmälle että asiakkaille.

Mutta pitkän matkan osuuspankit ovat Pohjois-Savossa kulkeneet reilussa sadassa vuodessa. Viime vuosituhannen alussa osuuskassat lähinnä välittivät Osuuskassojen Keskuslainarahastolta saatuja luottoja omille jäsenilleen.

Tuohon maailmanaikaan osuuskassojen ja kaupunkien menestys oli kiinni siitä, miten ympäröivä maaseutu kehittyi. Nyt pankit toimivat globaalissa ympäristössä. Tässä taistossa maaseudun menestys ja elinvoimaisuus on entistä enemmän riippuvainen siitä, miten maakuntakeskukset kehittyvät.

Maakuntapankit toimivat 2000-luvulla globaalitaloudessa. Siitä riittänee todisteeksi Yhdysvaltain subprime-kuplasta käynnistynyt kriisi, jonka vaikutuksiin sopeudutaan myös täällä Savon entisillä kaskimailla.

Realiteetit ovat sellaisia, että koolla on tänä päivänä merkitystä. Siksi on asiakkaille ja maakunnalle hyväksi, jos Itä-Suomessa on tulevaisuudessa valtakunnan mittakaavassa kookkaita pankkeja.

Isoilla pankeilla on edellytykset isompaan lainoitukseen, joka on välttämätöntä alueen yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi. Kasvuyritysten investointitarpeet ylittävät monissa pienemmissä pitäjissä paikallisten pankkien lainanantovaltuudet. Tällaisiin lainoituksiin on toki löytynyt pelimerkit OKO:n kautta.

Toinen koon tuoma selvä kilpailuvaltti on se, että isojen pankkien on helpompi tarjota huippuluokan rahoitus-, sijoitus- ja lakipalveluita.

Kolmas peruste on tietenkin kustannussäästö. Tätä eivät fuusion puuhamiehet kiistä. Myös tehokkuus on tärkeätä.

Osuuspankkiryhmän menestys on perustunut läheiseen suhteeseen omiin asiakkaisiinsa. Maaseudulla pankkisuhde on edelleen vähän samanlainen kuin maakuntalehden tilaajasuhde, se kestää eliniän.

Pienten pankkien kilpailuvaltti on asiakkaan ja paikallisten olosuhteiden tuntemus. Maaseutupankin pankkivirkailijat ovat asiakkaille tuttuja ja palvelu on ollut sen mukaista, yksilöllistä.

Kun yksilölliseen palveluun yhdistetään vahva tase, niin ei ole mikään ihme, että suurin osa suunnittelun alkuvaiheessa mukana olleista pankeista päätti olla lähtemättä mukaan.

Ratkaisu on enemmän kuin ymmärrettävä. Pienet pankit pelkäävät, että fuusioitumalla päätäntävalta siirtyy kokonaan pitäjiltä Kuopioon.

Pelko ei ole aivan perusteeton, vaikka neuvotteluja on käyty hyvässä ja vilpittömässä hengessä.

Kuopion Osuuspankin historiateoksen loppupuolella Tapani Mauranen kirjoittaa osuvasti, että muutos pienistä osuuskassoista moderniksi pankkiryhmäksi tuli alhaalta: "Ensin muuttui asiakaskunta, sen jälkeen jäsenkunta ja viimeksi johtokunta 1980-luvulla."

Suunnitelma suuresta savolaisesta osuuspankista on luonnollisen historiankulun mukainen. Kuopion, Varkauden ja Iisalmen pankkipomojen näkökulmasta nyt on oikea hetki edetä. Maaseutupankkien johtajien mielestä aika ei ole vieläkään kypsä.

Kuopion Osuuspankin johtaja Jaakko Ojanperä vakuuttaa, ettei hankkeessa ole voittajia eikä häviäjiä. Hän saattaa olla oikeassa, toteutui suurpankkihanke tai ei. Joka tapauksessa on viisautta olla runnomatta näin isoa asiaa väkisin läpi.

Kolmen pankin muodostaman mahtipankin tase olisi 1,3 miljardia euroa, sillä olisi 100 000 asiakasta ja 37 000 jäsentä. Tuolla volyymillä olisi paljon painoarvoa pankkiryhmien välisessä kilpailussa sekä myös osuuspankkiryhmän sisällä.

Väistämättä suurpankin syntymisellä olisi näkyviä vaikutuksia koko maakunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.