Savolainen pääministeri

Pohjois-Savosta valittiin eduskuntaan huhtikuun vaaleissa yhdeksän kansanedustajaa aikaisemman kymmenen sijasta. Turha kiukutella, kansanedustajien määrä perustuu vaalipiirin väkilukuun.

Onneksi uuteen hallitukseen on kuitenkin tulossa savolainen pääministeri. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on Uudenmaan vaalipiirin kansanedustaja, mutta ei siilinjärveläisyys mihinkään muutamassa kuukaudessa häviä.

Pääministeri joutuu katsomaan koko Suomen etua hallitusta johtaessaan. Juuri siihen Savossa ja Itä-Suomessa pitääkin vedota. Jos uudella hallituksella on pääkaupunkiseudun tarpeisiin räätälöity metropolipolitiikka, sillä pitää olla myös Itä-Suomi-politiikka.

Toivottavasti Katainen on jo ehtinyt tutustua edellisen savolaisen pääministerin eli Paavo Lipposen johdolla keväällä julkistettuun SDP:n Itä-Suomi-ohjelmaan. Siinä on muutamia hyviä ja toteuttamiskelpoisia ideoita.

Sen lisäksi Kataisen kannattaa tutustua Etelä-Savon suuren pojan Ahti Karjalaisen ja Pielavedellä syntyneen viisinkertaisen pääministerin Urho Kekkosen ajatuksiin koko maan kehittämisestä.

Nopeasti laskien Kataisesta tulee neljäs savolaistaustainen pääministeri, joidenkin mielestä tosin vasta kolmas; Kekkonen muutti jo lapsena Kainuuseen, jonka hän kai itsekin tunsi todelliseksi kotiseudukseen.

Yksikään näistä neljästä ei kuitenkaan vastaa savolaisista luotua stereotypiaa. Kekkonen ei toimissaan jahkaillut, eivätkä sitä ole tehneet Lipponen ja Katainenkaan.

Karjalainen ei tosin aina ollut tuulennopea, mutta ei jöröyttä tavallisesti savolaisiin luonteenpiirteisiin lasketa.

Kehtaako joku väittää, että Kekkosen puhuessa vastuu olisi siirtynyt kuulijalle? Ei ole jäänyt epäselväksi Lipposenkaan puhe. Lipposen ja Karjalaisen sanat putoilivat joskus niin harvakseltaan, että ne olisi ehtinyt kirjoittaa muistiin.

Katainen on sanakäänteissään edeltäjiään koukeroisempi, mutta eivät hänenkään kuuntelijansa tulkkia kaipaa.

Kataisen tunkeutuminen suomalaisen politiikan huipulle on ollut nopeaa: eduskuntaan vuonna 1999, kokoomuksen puheenjohtajaksi 2004, valtiovarainministeriksi sekä pääministerin sijaiseksi 2007 ja pääministeriksi vuonna 2011.

Mahdollisesti jo ensi viikolla Katainen on Suomen vaikutusvaltaisin poliitikko. Vaikka tasavallan presidenttiä pidetään Suomen valtionpäämiehenä, kyse on vain edustuksellisesta järjestyksestä. Pääministerillä on moninkertaisesti enemmän poliittista valtaa kuin presidentillä.

Jos nykyisestä eduskunnasta löytyy kahden kolmasosan enemmistö edellisessä eduskunnassa lepäämään äänestetyn perustuslakiuudistuksen taakse, pääministerin valta vain kasvaa. Se tarkoittaa sitä, että jos Katainen osaa käyttää pääministerin valtaoikeuksia täysimittaisesti, hänellä on enemmän valtaa kuin edeltäjillään.

Pääministerin valta on lähtöisin eduskunnalta ja viimekädessä äänestäjiltä, mikä Kataisenkin on hyvä muistaa. Ensimmäinen tilinteon hetki on viimeistään vuonna 2015, jolloin järjestetään seuraavat eduskuntavaalit.

Aivan varmaa on, että Kataisen hallituksen työtä seurataan Pohjois-Savossa pääministerin taustan vuoksi tavallista tarkemmin. Kiitokset ja moitteet lähetetään Valtioneuvoston linnaan herkästi.

Ei kuitenkaan kannata odottaa ihmeitä. Vaikka Katainen tunteekin synnyin- ja kasvumaakuntansa asiat hyvin, hän ei voi suosia sitä. Pääministeri on kuin sanomalehti, jonka on oltava uskottava kaikkien lukijoidensa silmissä. Uskottavuus ei synny hetkessä, mutta sen voi tuhota

nanosekunnissa.

Pohjoissavolaisten edunvalvojien ja muiden toimijoiden etu on, että he tuntevat Kataisen ja Katainen tuntee heidät. Se helpottaa pääsyä kiireisen pääministerin pakeille.

Mahdollisuutta on hyvä käyttää harkiten. On keskityttävä tärkeimpiin asioihin. Ruinaaminen ei yleensä johda mihinkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.