Savolainen siis itsekin

EU-vaaliehdokkaat joutuvat Savossa tavallista kovempaan helteeseen. Syy ei ole säässä tai äänestäjien Eurooppa-tietoudessa, vaan siteissä.

Muualla Suomessa riittää vakiovakuuttelu: juuri näissä vaaleissa äänestäminen on tärkeää, koska jopa 80 prosenttia kansallisesta lainsäädännöstä juontaa juurensa EU-säädöksistä. Täällä pitää vielä vakuuttaa olevansa ainakin lähes savolainen.

Ehdokkaiden onneksi se ei paljon vaadi.

Savolaiset hilaavat heimotalonsa katon mielellään kiinni taivaankanteen.

Seinien levittelyssäkin uhmataan lujuuslaskelmia.

Pohjoisempaa Kuopioon tulleena olen nauttinut tuosta piirteestä, mutta monelle EU-vaaliehdokkaalle se on riesa.

Savoon jalkautuva ehdokas on vahvoilla, jos on joskus asunut Savossa tai edes lupaa harkita muuttoa.

Muuten täytyy etsiä kolmannen luokan kytköksiä: vaimon sukujuuret, veljen työpaikka tai vävypoika.

Virallisesti Pohjois-Savosta pyrkii Brysseliin kuusi ehdokasta, mutta jo kampanjoinnin alkumetreillä selvisi, että laskutapaa on loivennettava.

Juontaja-toimittaja Päivi Storgård (rkp.) oli radiotoimittajana Oikealla Asemalla neljä vuotta 1980-luvun loppupuolella, joten hän julistautui pyytämättäkin entiseksi kuopiolaiseksi ensimmäisessä EU-vaalipaneelissaan - Kuopiossa.

Lapinlahden lukiossa valkolakitettu puoluesihteeri Sari Essayahkin (kd.) kampanjoi vahvasti Savossa. Totta kai vaalikaravaani kiersi myös "kotipitäjän" kautta.

EVA:n johtaja Risto E. J. Penttilä kampanjoi tänään Kuopiossa. Savolaisittain arvioituna on jopa suotavaa, että hän muistaa mainita käyneensä koulua Kuopion Niiralassa 1960- ja 1970-lukujen taitteessa.

Edes Timo Soini ei jättänyt Savo-korttiaan käyttämättä Kuopion torilla viime torstaina. Perussuomalaisten puheenjohtaja on yksi maan seuratuimpia ehdokkaita ja Ylen mittausten mukaan tunnetuin sellainen.

Ei silti paljon puuttunut, että Soini olisi viittonut puhujakorokkeelta entisen asuntonsa suuntaan, kun muisteli Raviradantiellä asumista.

Silloinkin kyse oli vaalisavolaistumisesta.

Soini kävi yrittämässä Kuopion vaalipiiristä eduskuntaan vuonna 1995, eikä päässyt.

Ei mietitä vielä, miten paljon Savossa joskus asuneiden ehdokkaiden Savo-siteet Brysselin kabineteissa painaisivat. Todetaan vain, että Essayah ei mainitse vaalisivustolla itseä esitellessään Lapinlahtea.

Kylläkin "silloisen kotikunnan" ja Paimion.

Soini korostaa muualla espoolaisuuttaan.

Eivätkä suomenruotsalaiset äänestäjät vaikuta juurikaan itärajan liepeillä, toisin kuin Storgård neljä vuotta.

Heimotalon katossa on kuitenkin nostovaraa, joten A-studiosta tuttu Petri Sarvamaa (kok.) kehuu täkäläisille kuinka kielj' alkaa kiäntyä, kun pääsee Savon rajan oikealle puolelle. Ymmärtäähän sen. Veli on munkkina Heinäveden luostarissa.

Kansanedustaja Kyösti Karjula (kesk.) piti sentään murteensa, mutta hänellä on varkautelainen vävy. Keskustan piirijärjestöt Savossa ja Pohjois-Karjalassa ovat yksissä tuumin varkautelaisen keskustaehdokkaan takana, mutta Varkauden kunnallisjärjestön puheenjohtaja tekee vaalityötä Lumijoella asuvalle appiukolleen.

Kansanedustaja Markku Laukkasen (kesk.) kunniaksi on sanottava, ettei hän nostanut Kuopiossa esiin vaimonsa siilinjärveläisiä juuria. Kaukaa viisaana miehenä varmasti arvasi, että kuulijat tekevät sen itse.

Euroopan lannoiteteollisuuden puolestapuhuja Esa Härmäläkin (kesk.) muisti vasta kysyttäessä, että lankomies on Savossa syntynyt.

Moni maanlaajuisten kampanjoiden kalleudesta ja vaikeudesta nurissut on ehdottanut Suomen jakamista kolmeen tai neljään vaalipiiriin.

Tärkeintä olisi kuitenkin erottaa Savon maakunnat omaksi vaalipiirikseen, ettei muualla asuvien ehdokkaiden tarvitse käydä täällä vaalien alla pakkosavolaistumassa.

Toisen ja kolmannen luokan savolaissiteet unohtuvat Brysselin koneeseen nousevilta jo Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.