Savolaisia vastauksia

Jyrki Kataisella ja muulla kokoomusjohdolla saattaa olla vaikeuksia tulkita SDP:n ja perussuomalaisten vastauksia hallitustunnustelijan kysymyksiin. Vastaukset ovat tulkinnanvaraisia, melkein savolaisia. Johtopäätösten tekeminen jää kysyjälle.

Onneksi Katainen on savolainen. Mitkä ovat Kataisen tulkinnat, se kuullaan tiistaina iltapäivällä sen jälkeen, kun hän on tavannut kaikkien eduskuntaryhmien edustajat.

Katainen kysyi puolueilta, ovatko ne valmiita hyväksymään Suomen jo tekemien, euroaluetta koskevien sitoumuksien loppuunsaattamisen. Vaikka kysymyksessä ei mainitakaan Portugalin tukemista, on pidetty selvänä, että siitä kuitenkin on kyse.

SDP:n mukaan eduskunnan käsittelemiä ja hyväksymiä kansainvälisiä sopimuksia on kunnioitettava ja niihin on kaikkien syytä sitoutua. SDP ei siis ota kantaa Portugalin tukemiseen ja mahdollisiin lupauksiin, joita nykyinen hallitus on tehnyt. Portugalin tukipakettia kun ei ole käsitelty tai hyväksytty eduskunnassa.

Perussuomalaiset ilmoittavat, että puolue ei usko tähän saakka päätettyjen toimenpiteiden kestävyyteen ja oikeudenmukaisuuteen. "Emme voi hyvällä omallatunnolla tukea Portugal-pakettia emmekä pysyvän vakausmekanismin luomista", perussuomalaiset vastaa sanatarkasti kirjoitusvirheineen.

Olisiko mahdollista, että puolue kuitenkin tukisi Portugali-pakettia, mutta huonolla omallatunnolla? Ei ole ainakaan puheenjohtaja Timo Soinin mielestä. Soini tähdensi tiedotustilaisuudessaan, että puolue ei tue pakettia eikä äänestä sen puolesta. Ajaako vaalivoittaja itsensä nurkkaan?

Hallitustunnustelujen virallinen koreografia ei kuitenkaan kerro kaikkea. Kysymykset ja vastaukset kirjoitetaan kieli keskellä suuta. Ne on tarkoitettu monenlaiseen käyttöön. Lopulliset ratkaisut tehdään neuvottelupöydässä, kun ovet ovat kiinni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.