Savolaisia vastauksia

Jyrki Kataisella ja muulla kokoomusjohdolla saattaa olla vaikeuksia tulkita SDP:n ja perussuomalaisten vastauksia hallitustunnustelijan kysymyksiin. Vastaukset ovat tulkinnanvaraisia, melkein savolaisia. Johtopäätösten tekeminen jää kysyjälle.

Onneksi Katainen on savolainen. Mitkä ovat Kataisen tulkinnat, se kuullaan tiistaina iltapäivällä sen jälkeen, kun hän on tavannut kaikkien eduskuntaryhmien edustajat.

Katainen kysyi puolueilta, ovatko ne valmiita hyväksymään Suomen jo tekemien, euroaluetta koskevien sitoumuksien loppuunsaattamisen. Vaikka kysymyksessä ei mainitakaan Portugalin tukemista, on pidetty selvänä, että siitä kuitenkin on kyse.

SDP:n mukaan eduskunnan käsittelemiä ja hyväksymiä kansainvälisiä sopimuksia on kunnioitettava ja niihin on kaikkien syytä sitoutua. SDP ei siis ota kantaa Portugalin tukemiseen ja mahdollisiin lupauksiin, joita nykyinen hallitus on tehnyt. Portugalin tukipakettia kun ei ole käsitelty tai hyväksytty eduskunnassa.

Perussuomalaiset ilmoittavat, että puolue ei usko tähän saakka päätettyjen toimenpiteiden kestävyyteen ja oikeudenmukaisuuteen. "Emme voi hyvällä omallatunnolla tukea Portugal-pakettia emmekä pysyvän vakausmekanismin luomista", perussuomalaiset vastaa sanatarkasti kirjoitusvirheineen.

Olisiko mahdollista, että puolue kuitenkin tukisi Portugali-pakettia, mutta huonolla omallatunnolla? Ei ole ainakaan puheenjohtaja Timo Soinin mielestä. Soini tähdensi tiedotustilaisuudessaan, että puolue ei tue pakettia eikä äänestä sen puolesta. Ajaako vaalivoittaja itsensä nurkkaan?

Hallitustunnustelujen virallinen koreografia ei kuitenkaan kerro kaikkea. Kysymykset ja vastaukset kirjoitetaan kieli keskellä suuta. Ne on tarkoitettu monenlaiseen käyttöön. Lopulliset ratkaisut tehdään neuvottelupöydässä, kun ovet ovat kiinni.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.