Savon Sanomat uudistuu

Savon Sanomien kehittäminen jatkuu. Helmikuun 12. päivä lehden ulkoasu uudistuu täysin. Muutos on merkittävä ja saattaa yllättää lukijamme, mutta savonsanomalaiset ovat työskennelleet uuden ulkoasun suunnittelussa jo melkein vuoden. Olemme miettineet jokaisen yksityiskohdan tarkkaan.

Uudistuksella rakennetaan siltaa Savon Sanomien vahvojen perinteiden ja nykyajan mediankäytön vaatimusten välille.

Savon Sanomien levikki kasvoi sekä vuonna 2007 että 2008. Olemme pärjänneet monia muita lehtiä paremmin. Kasvun taustalla on pitkäjänteinen kehitystyö, jonka palkintona on laadukas sanomalehti, tyytyväisemmät lukijat ja enemmän uutisia, jotka ylittävät myös valtakunnallisen uutiskynnyksen.

Emme ole tehneet ulkoasu-uudistusta omin päin. Tiedämme, että lukijat ovat parhaita konsulttejamme. Lukijamme ja ilmoitusasiakkaamme vaikuttivat paljon siihen, millainen uusi Savon Sanomat tulee olemaan. Testasimme ulkoasua laajoilla lukijapaneeleilla. Esittelimme sitä eri lukijaryhmille, sekä nuorille että varttuneemmille, useissa tilaisuuksissa ja kävimme läpi myös Savon Sanomien asiakasyhteistyöryhmässä.

Keräsimme, analysoimme ja hyödynsimme palautteen ulkoasun kehittämisessä. Voi sanoa, että otimme opiksi asiakkailtamme.

Mutta miksi uudistaa lehteä, jos se on niin hyvä?

Siksi, että mediamaisema muuttuu. Siksi, että ihmisten mediankäyttö muuttuu. Siksi, että ihmisten lukutottumukset muuttuvat. Jos lehdentekijät eivät ota tätä huomioon, lehti ei menesty.

Media on historiallisessa murroksessa, jossa perinteiset mediat ja uudet mediat kilpailevat ihmisten huomiosta ja ajasta. Kiristynyt kilpailu pakottaa kehittämään tuotetta. Pärjääminen riippuu siitä, kuinka hyvin lehdentekijät tuntevat lukijansa ja reagoivat mediankäytön muutoksiin.

Uudistuksia ei lehdissä kannata tehdä vain muuttamisen ilosta. Ainoa motiivi on julkaista lehteä, josta asiakkaat ovat kiinnostuneita ja josta heille on hyötyä. Maakuntalehti on vahva oman alueensa edunvalvoja, jos se saavuttaa vahvan levikin, hyvän talouden ja jatkuvia uutisvoittoja.

Ulkoasu-uudistus toteutetaan kolmen maakuntalehden yhteisenä projektina. Sanomalehdet Karjalainen ja Keskisuomalainen uudistuvat samaan aikaan kuin Savon Sanomat. Ulkoasu-uudistuksessa on tavoiteltu isojen maakuntalehtien yhteistyön syventämistä. Näin syvällisesti yhteistyötä ei ole rakennettu suomalaisessa mediassa koskaan aikaisemmin.

Olemme löytäneet tehokkaan ja mielekkään tavat tehdä joitakin asioita yhdessä ja samalla vahvistaa maakuntalehtien omaleimaisuutta.

Suurin hyöty on siinä, että nyt jokaiselle lehdellä jää enemmän resursseja oman maakunnan tapahtumien seuraamiseen ja edunvalvontaan.

Uudistuksen tavoitteena on nuorekas ulkoasu. Savon Sanomissa tulee olemaan entistä enemmän luettavaa, mutta lehti on vahvemmin editoitu. Sivut suunnitellaan niin, että lukeminen on aikaisempaa helpompaa. Jos lukijalla on aamulla kiire, hän voi silmäillä kahvipöydässä päivän uutisvirran ydinkohdat. Jos lukijalla on aikaa enemmän, löytyy lehdestä luettavaa tuntikausiksi.

Otimme jo vuonna 2006 tavoitteeksemme olla lähempänä lukijoitamme. Tämä linja jatkuu. Sanommekin, että Savon Sanomat pitää uutistyössään "ihmisen kärjessä". Ihmisläheisyyden lisäksi uudistuksessa korostuvat asiantuntijuus, uutismaisuus ja paikallisuus.

Nopean ja terävän uutistyöskentelyn rinnalla korostamme taustoittavan materiaalin merkitystä. Uutisten, reportaasien ja ilmiöiden lisäksi myös viihdyttävämmällä journalismilla on paikkansa maakuntalehdissä. Viimeistelemme koko tuotantomme hienolla ulkoasulla ja korkeatasoisella kuvajournalismilla.

Ammattitaitoinen toimituksemme takaa sen, että Savon Sanomat yllättää lukijansa joka aamu.

Ulkoasun ovat suunnitelleet alansa kansainväliset huiput Ally Palmer ja Terry Watson .

Heidän käsialaansa on myös Savon Sanomien edellinen uudistus vuonna 2003. Palmer, Watson, kolmen lehden yhteistä ulkoasuryhmää vetävä Savon Sanomien uutispäällikkö Riitta Raatikainen , Savon Sanomien ulkoasupäällikkö Juha Hirvaskero sekä koko ulkoasutiimi ovat tehneet hienoa työtä.

Kiitos kuuluu myös kollegoilleni Karjalaisen Pasi Koivumaalle ja Keskisuomalaisen Pekka Mervolalle siitä, että yhteiset linjaukset ja näkemykset löytyivät vaivattomasti. Ulkoasutiimillä on ollut koko ajan kolmen päätoimittajan täysi tuki.

Toivomme lukijoidemme pitävän reilun kuukauden kuluttua uudistuvasta Savon Sanomista ja osallistuvan jatkossakin innolla oman lehtensä kehittämiseen.

Hyviä lukuhetkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentoi lehden uutta ilmettä

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.