Savon Sellun kauppa kielii suurista suunnitelmista

Yllätykset ovat harvoin niin kutkuttavan mukavia kuin perjantainen tieto kuopiolaisen aallotuskartonkitehtaan omistajavaihdoksesta. Nordic Packaging and Container myy Powerfluten eli entisen Savon Sellun, sen kaksi myyntiyhtiötä sekä puunhankintayhtiö Harvestia Oy:n 365 miljoonalla eurolla monikansalliselle Mondi Groupille. Etelä-Afrikan ja Lontoon pörsseissä noteeratun pakkaus- ja paperiyhtiön tulo Kuopion Sorsasaloon on myönteinen viesti jo sinänsä ja korkeahko hinta vain lisää myönteisyyttä.

Edellisen kerran Savon Sellu vaihtoi omistajaa reilu vuosi sitten. Silloin kauppahinta oli reippaasti yli 300 miljoonaa euroa. Tuolloin hintaan sisältyi kannattavuudeltaan jokseenkin Savon Sellun veroinen hylsykartonkitehdas Corenso, joka jäi nyt kaupan ulkopuolelle. Toisin sanoen myyjä kuittaa suuruusluokaltaan noin sadan prosentin voiton.

Alan toimijat ovat tienneet Savon Sellun olevan myynnissä. Hinnan perusteella on aiheellista arvioida, että tehtaasta on käyty kova kisa syksyn aikana. Hinta vastaa melkein yhdeksän vuoden käyttökatetta. Tiedossa ei ole, että Savon Sellua olisi havitellut mikään suomalaisista metsäyhtiöistä.

Kaikesta päätellen Mondi Group on ostanut Powerfluten jatkaakseen sen toimintaa. Hinta on aivan liian kova kilpailijan poistamiseksi markkinoilta. On uumoiltavissa, että taustalla olisi ideoita yhteistyöstä maailman suurimman havusellutehtaan Finnpulpin kanssa. Tähänkin saakka Savon Sellun ja Finnpulpin mahdollisilla synergiaeduilla on spekuloitu, esimerkiksi jätevesijärjestelmän rakentamisessa. Yhteistyöllä tehtaat voisivat kenties hävittää ammoniumtyppipäästöt kokonaan. On tiedossa, että Savon Sellulla on edessään myös uuden kattilalaitoksen rakentaminen höyryntuotantoa varten. Sadan miljoonan euron investoinnin sijasta yhtiö luultavasti ostaisi höyryn mieluummin naapurista.

Metsänomistajan näkökulmasta puukaupan mannerlaatat liikkuvat, sillä Mondin tulo Sorsasaloon lisää entisestään sen vaihtoehdon todennäköisyyttä, että myös Finnpulpin tuleva omistaja on alan ulkomainen toimija, Mondi tai joku muu. Toisin sanoen suomalaisia metsiä hyödyntäisi jatkossa merkittävästi yhtiö, jolla on ulkomaalainen tausta. Seurauksena olisi mitä ilmeisimmin nykyistä kovempi hintakilpailu havukuitupuusta. Se tietäisi hyvää metsien hoidolle.

Alkuperäisen aikataulun mukaan Finnpulpilta odotettiin tänä vuonna toteutuspäätöstä sekä rakentamisen ja rekrytoinnin käynnistämistä. Hankkeen rattaat ovat pyörineet suunniteltua hitaammin. Ympäristölupa oli iso askel. Vaikka sen ehdot ovat tiukat, hankkeen suunnittelijat uskovat suunnitellun toiminnan onnistuvan.

Finnpulp tiedottaa maaliskuun loppuun mennessä seuraavan vaiheen sijoittajasopimuksista. On mahdollista, että tuolloin saadaan kuulla, mikä on se merkittävä metsäteollisuusyhtiö, joka tuo Finnpulpin kokonaisrahoituksen varmistamiseksi tarvittavan uskottavuuden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.