Savonlinna hakee uutta elinvoimaa talvikauteen

Savonlinnan oopperajuhlat päättyvät tältä kesältä lauantaina italialaisen Torre del Lagon musiikkijuhlien Toscaan. Omien tuotantojen kausi loppui jo viime lauantaina tehden tilaa vierailevan Puccini-festivaalin esityksille. Taiteellinen taso on ollut taattua Savonlinna-laatua, ja yleisökin jaksoi tulla Olavinlinnaa kuumottaneista helteistä huolimatta. Festivaalijohtaja Jan Strandholmin mukaan erityisesti uutuusteos Patarouva kiinnosti. Katsomot ovat olleet yli 80-prosenttisesti täynnä (Itä-Savo 28.7.).

Tulevan viikonlopun jälkeen kaupunki hiljenee aste asteelta kohti pimeitä ja kylmiä vuodenaikoja. Syksy ja talvi tuntuvat Savonlinnassa aikaisempaa tyhjemmiltä. Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuslaitoksen opetus päättyi kaupungissa keväällä ja käynnistyy alkavalla syyslukukaudella Joensuun kampuksella. OKL:n muuton seurauksena Savonlinnasta häviää noin 900 opiskelijaa ja 300 työpaikkaa. Laskelmien mukaan kaupunki menettää kaikkiaan 2 000 asukasta.

Suonenisku tekee erityisen kipeää alueella, joka kärsii jo ennestään muuttotappioista. Myös henkisessä vireydessä menetetään, kun akateemiset nuoret kaikkoavat katukuvasta.

Ikävät vaikutukset säteilevät kaikkialle. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Anna-Kristiina Mikkosen (sd.) mukaan ostovoimasta poistuu 12–13 miljoonaa euroa. Se taas on suurelta osin pois alueen yrittäjiltä. Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alan yritys Savon Mafia lopetti yhden yökerhon, kun oli odotettavissa, että nuoressa asiakaskunnassa käy kato. Asiakaspula koskettaa kampaamoista kahviloihin koko yksityistä palveluinfrastruktuuria, joka on syntynyt vuosien mittaan vastaamaan erityisesti opiskelijoiden tarpeisiin.

Jo kauan ennen lopullista muuttopäätöstä Savonlinnassa kysyttiin Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntavastuun perään. Odotetut seuraukset oli hyvissä ajoin saatettu sen johdon tietoon. Yliopiston hallitus perusteli päätöstä kaksi vuotta sitten tutkimuksen laadun parantamisella.

Taustalla vaikuttivat Juha Sipilän (kesk.) hallituksen leikkaukset korkeakoulutukseen ja tuolloin arvioitu 7–9 miljoonan euron lovi Itä-Suomen yliopiston perusrahoitukseen. Kun eurot nyt ynnätään, Savonlinnalle ja Etelä-Savolle koituva haitta on moninkertainen säästöön nähden. Yliopisto kuitenkin toimii omassa rahoituskehyksessään, jonka sisällä sillä on autonomia. OKL olisi voitu pitää Savonlinnassa korvamerkityllä erillisrahalla, mutta tätä maan hallitus ei nähnyt tarpeelliseksi.

Kaupungissa ei ole onneksi vaivuttu vain synkistelemään, vaan elinkeinoelämästä kuuluu paljon hyvääkin. Erityisesti turismin olosuhteisiin on satsattu myös julkisten hankkeiden voimin, ja se alkaa näkyä. Matkailu kasvoi viime vuonna yli 20 prosenttia. Haasteena on tehdä sesongista ympärivuotinen tai ainakin pidentää sitä molemmista päistä. Kannattavuuden täytyy säilyä jo senkin takia, että palveluja olisi tarjolla kesällä totutun laadukkaina vaativille oopperaturisteille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.