Savua sieraimiin

Erämaan kutsu vetää taas tässä keväisessä viikonvaihteessa Kuopion Erätaika 2011 -messuille kymmenin tuhansin ihmisiä, joista yhä useammat asuvat kaupunkien kivierämaissa.

Suomalaisen yhteiskunnan kehitys on kulkenut jo pitkään kahteen suuntaan. Valtiovalta keskittää asutusta yhä enemmän tiheästi rakennettuihin keskuksiin, kun taas tavallisissa ihmisissä kasvaa kaiken aikaa kaipuu alkuperäiseen luonnonmukaiseen elämään veden ja metsien tuntumassa. Kaipuu on muuttunut myös teoiksi. Yhä useammalta taholta kuullaan tänä päivän todistuksia, miten esimerkiksi luomuruuan kysyntä on lähtenyt vihdoinkin todelliseen nousuun.

1990-luvun puolivälistä jatkuneet Erätaika-messut ovat juurruttaneet paikkansa itäsuomalaisessa keväässä. Kuopio-halliin ja sen ympärille pystytetyssä luontohenkisessä tapahtumassa käy säännönmukaisesti kolmisenkymmentä tuhatta vierasta. Hongat eivät humise eivätkä laineet loisku, mutta sen puutteen paikkaa ihmisen mielikuvitus. Pieni nuuhkaisu tervastulien savua, ja erähenkiset tuntevat olevansa enemmän kuin kotonaan.

Pohjois-Savo on koko maan johtavia metsästys- ja kalastusmaakuntia. Eränkäynti ja kalaretket eivät ole vain eksoottinen harrastus vaan myös yksi keino hankkia pöytään todellista luonnonmukaisesti kasvanutta lähiruokaa. Metsästysmahdollisuudet ovat rajalliset. Toisin on järvien laita: ne ovat pahasti alikalastettuja. Järvisuomalaiset laiminlyövät parhaita ruokaperinteitään, ja niiden elvyttämisessä Erätaika-messuillakin riittää työsarkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.