Savutonta elämää

Savo ja savu liittyvät historiallisesti olennaisesti toisiinsa: kaskea kaatamalla ja polttamalla maakunnan ihmiset ovat ottaneet vuosisatojen ajan leipänsä maakunnan kivisestä kamarasta. Kun viranomaiset ryhtyivät 1500-luvulla luetteloimaan verotusta varten savolaista uudisasutusta, taloja ei kirjattu taloiksi vaan savuiksi. Mitä enemmän korpien keskeltä näkyi savuja, sitä enemmän siellä oli myös ihmisiä.

Ajat muuttuvat. Vaikka elämä sykkii yhä väkevänä, niin virallisesti maakunta on pian savuton. Näin siksi, että kaikki kunnat ovat pikku hiljaa liittymässä virallisesti mukaan sydänpiirien ja Kuopion yliopistollisen sairaalan KYSin organisoimaan Savuton Savo -kampanjaan. Pohjois-Savon kaikki kunnat ovat tehneet jo omat päätöksensä, ja Etelä-Savossa uskotaan viimeistenkin seuraavan perässä myöhemmin tänä vuonna.

Kuntien viralliset päätökset eivät kiellä jokaista kuntalaista tupakoimasta. Kunnat ovat kuitenkin yleensä alueittensa suurimpia työnantajia. Kun niiden oma henkilöstö kieltäytyy tupakasta ainakin työaikana, seuraukset ovat merkittäviä sekä tilastollisesti että kansanterveydellisesti.

Lääkäreiden taistelu tupakkaa vastaan alkoi laajalla rintamalla vasta 1970-luvulla. Sitä ennen pidettiin luonnollisena, että tupakkaa sai polttaa milloin, missä vain ja kenen seurassa tahansa. Yhden sukupolven aikana on tapahtunut olennainen muutos suomalaisten elämäntavoissa - eikä ollenkaan huonoon suuntaan.

Tupakoinnin vähentyessä on alkoholinkulutus lisääntynyt huolestuttavasti. Seuraava suuri kansallinen terveyskampanja pitäisi suunnata kansakunnan raitistamiseen. Jos ihminen tulee toimeen ilman että hänellä on aina käryävä tupakka hyppysissään, kyllä hän pärjää myös ilman päivittäistä viina-annosta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.