Savuttomuuden eteen vielä paljon tehtävää

Kaikenikäisten tupakointi on vähentynyt Suomessa merkittävästi tällä vuosituhannella, mutta viralliseen tavoitteeseen eli täyssavuttomuuteen vuonna 2030 on yhä pitkä matka. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime marraskuussa julkaiseman raportin mukaan 20–64-vuotiaista tupakoi päivittäin enää 15 prosenttia. Vähenemistahdin voi kuitenkin odottaa hidastuvan, kun jäljelle jäävät sitkeimmät nikotinistit.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä julkisti jälleen yhden mietinnön aiheesta torstaina. Ehdotukset ovat osin vanhoja tuttuja. Verotuksen kiristämistä suositellaan jatkettavan, kuten myös pakkausten muuttamista entistäkin synkemmiksi. Uusina keinoina esitetään myynnin ikärajan nostamista ja tiukempia rajoituksia matkustajatuontiin. Kannatettavia pyrkimyksiä kaikki.

Kaikkien nikotiinituotteiden rajoittaminen samalla painoarvolla ei ole täysin ongelmatonta. Tupakkayhtiö Philip Morrisin viestintäjohtajan Päivi Mononen-Mikkilän mukaan työryhmä on unohtanut haittojen vähentämisen savuttomien tuotteiden avulla (Yle 30.5.).

Vaikka Mononen-Mikkilä edustaa tupakkateollisuutta, ei hänen huomiotaan voi kokonaan sivuuttaa. Sähkötupakka ja nuuska ovat käyttäjän terveydelle hyvin haitallisia, mutta niistä ei aiheudu ulkopuolisille samanlaista vahinkoa kuin savukkeista.

Esimerkiksi parveketupakoinnin estäminen on Suomessa jäänyt pahasti puolitiehen. Taloyhtiön täytyy yhä hakea kieltoa vaivalloisesti kunnan terveysviranomaiselta. Savuton Suomi vuonna 2030 olisi otettava tavoitteena kirjaimellisesti, jotta ainakin viattomille sivullisille koituva haitta vihdoin poistuisi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.