Schengenin sopimus ei ole kiveen hakattu

Tanskan päätös tiukentaa rajavalvontaansa on nostanut vastalauseiden myrskyn useissa Euroopan unionin maissa. Maan parlamentti teki päätöksen asiasta hiljattain. Muutaman vuoden kuluessa Tanskan rajoille tulee jopa sata vartijaa lisää. Osa EU:n jäsenmaista tulkitsee, että Tanska rikkoo Schengenin sopimusta, eli ihmisten vapaata liikkuvuutta.

Tanska painottaa, että kysymys on lähinnä tullivalvonnan tehostamisesta. Valtio haluaa iskeä rikollisryhmiin, jotka salakuljettavat Tanskaan tai transitona sen kautta muihin maihin muun muassa huumeita ja aseita. Poliisi haluaa paljastaa tehostetulla toiminnalla myös kansainvälisiä ihmiskaupparyhmiä.

Juuttien päätökset eivät johdu pelkästään rikollisuuden kasvun uhasta. Taustalla on myös kotimaan politiikan lehmänkauppoja, eli maan oikeistopopulistisen puolueen vaatimus rajavalvonnan tiukentamisesta vastineena eläkeuudistuksen läpimenolle.

Tulevat kuukaudet näyttävät, mitä Tanskan viranomaisten tiukentunut linja merkitsee vapaalle liikkuvuudelle. Esimerkiksi elinkeinoelämä on jo protestoinut voimakkaasti lisääntyneitä tavarantarkastuksia rajoilla. Saksalaiset huolintaliikkeet ovat nousseet takajaloilleen ja vaativat paluuta normaaliin päiväjärjestykseen.

Schengenin sopimus on lähtökohtaisesti hyvä. Rasittavat passitarkastukset rajoilla ovat poistuneet ja ihmiset voivat liikkua mutkattomasti Schengen-maasta toiseen. Valtaosa sopimuksen piiriin kuuluvista kansalaisista ovat olleet tyytyväisiä.

Vapaa liikkuvuus takaa valitettavasti vapaan liikkuvuuden myös rikollisille. Schengen-säännökset ovat olleet alusta lähtien suuri haaste eri maiden turvallisuusviranomaisille. Rikollisuus ei tunnetusti tunne rajoja - Schengenin tapauksessa erityisen vähän, kun perinteisiä rajamuodollisuuksia ei enää ole.

Schengenin maiden ei ole hyvä tuudittautua hyvänolontunteeseen. Riskit lisääntyvät koko ajan. Ranska ja Italia ajoivat EU:ssa läpi tiukennettuja rajamuodollisuuksia Pohjois-Afrikan levottomuuksien takia. Pakolaistulva oli niin valtava, että tiukka kontrolli haluttiin määräajaksi takaisin.

Schengen-järjestelmällä on niin laaja tuki, ettei sitä hetkessä muuteta. Suurremonttiin ei edes ole tarvetta. Kun rikolliset käyttävät härskisti hyväkseen järjestelmän porsaanreikiä, EU-komission tulisi kuitenkin reagoida tilanteeseen.

Suuria ongelmia on esimerkiksi Kreikan Turkin vastaisella rajalla. EU:n alueelle livahtaa yli 600 laitonta tulijaa viikossa. Kreikan taloustilanteesta johtuen vuotoa on vaikea tukkia. Unionin tulisikin tukea Kreikkaa antamalla lisää työkaluja EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexille.

On myös tiedostettava, ettei Schen-genin sopimus ei ole kiveen hakattu. Siihen voi tehdä tarkennuksia, jotka viime kädessä koituvat koko EU-yhteisön hyväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.