Schengenin sopimus on kovalla koetuksella

Tanskan viime viikkoinen päätös aloittaa sisärajavalvonta on aiheuttanut hämmästystä ja kritiikkiä Euroopan unionissa. Tanskalaisten ratkaisu sotii arvostelijoiden mielestä Schengenin sopimusta vastaan. Tanska on torjunut syytökset.

Tanska painottaa, että se on aloittanut vain tullitarkastukset Saksan ja Ruotsin rajoillaan. Juutit perustelevat päätöstä rikollisuuden kasvulla. Tanskan ratkaisun taustalla on myös maan oikeistopopulistisen puolueen vaatimus rajavalvonnan tiukentamisesta vastineena eläkeuudistuksen läpimenolle.

Olivatpa Tanskan päätöksen todelliset syyt mitkä tahansa, Schengenin sopimus on siellä nyt erityisen kovalla koetuksella. Sitä se on ollut myös eräissä muissa EU-maissa viime viikkoina. Syynä tähän on pakolaisaalto Pohjois-Afrikasta. Väkivaltaa paenneet ihmiset ovat rantautuneet Italiaan. Myös Malta on saanut osansa. Italia on myöntänyt maahan laittomasti tulleille ihmisille oleskelulupia, joiden turvin nämä ovat päässeet Ranskaan.

Ranska hermostui maahantulijoista ja ryhtyi joitakin aikoja sitten valvomaan Italian-maarajaansa. Pakolaisaalto, useiden EU-maiden epävakaa talous ja kasvava rikollisuus ovat yhdessä aiheuttaneet paineita Schengenin sopimusta kohtaan. Monet eurooppalaiset vaikuttajat haluaisivat tiukempaa kontrollia rajoilleen.

Schengenin sopimus takaa kansalaisten vapaan liikkuvuuden niissä EU-maissa, jotka sopimuksen ovat allekirjoittaneet. Schengen oli aikanaan suuri läpimurto ja uudistus. Olisikin suuri takaisku, jos sopimuksen säännöksiä jouduttaisiin kiristämään. Esimerkiksi Suomi on tyytyväinen nykyiseen linjaan.

Euroopan unionin ei kuitenkaan pidä seistä kansalaisten vapaan liikkuvuuden takana mihin hintaan tahansa. Äkilliset pakolaisvyöryt muualta maailmasta voivat aiheuttaa jäsenmaissa epävakautta ja luoda vaarallisiakin tilanteita. Myös kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden kasvu luo pahoja uhkakuvia. Tämän vuoksi jokaisella Schengen-valtiolla pitää olla oikeus väliaikaisiin rajatarkastuksiin, jos tilanne niin vaatii.

Mahdolliset kiristystoimet tulee kuitenkin tehdä yhteistyössä unionin kanssa. Nyt esimerkiksi Tanskan päätös näyttää tulleen täytenä yllätyksenä monille EU-vaikuttajille. Tanskan tapaan myös joissakin muissa EU-maissa äärioikeistolaiset tahot vaativat tiukempia toimia rajoille. Näiden tahojen vaikuttimena on yleensä maahanmuuttovastaisuus.

EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex on suomalaisen johtajansa Ilkka Laitisen johdolla hyvää työtä. Frontex on koordinoinut unionin ulkorajavalvontaa. Virasto on ollut estämässä laitonta maahanmuuttoa jo ennen Pohjois-Afrikan tapahtumia esimerkiksi Kanariansaarilla, jonne muutama vuosi pyrki tuhansia laittomia maahanmuuttajia Afrikasta.

Suuria ongelmia on nyt esimerkiksi Kreikan Turkin vastaisella rajalla. EU:n alueelle livahtaa yli 600 laitonta tulijaa viikossa. Unionin tulisikin tukea Kreikkaa antamalla lisää työkaluja Frontexille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.