Scifiä Nokian tapaan

Enemmistö suomalaisista muistaa yhä, että maailman toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja valmisti aikanaan myös kumisaappaita. Mutta kuinka moni tietää Nokian kokeilusta tieteiskirjallisuuden kustantajana?

En tiennyt minäkään, enkä ollut uskoa korviani, kun ystäväni kertoi löydöstään. Helsinkiläisen mediatalon varastosta oli löytynyt laatikollinen kirjoja, joiden kannessa lukevat vierekkäin Nokian, Arthur C. Clarken ja Nicholas Negroponten nimet.

Minusta jo moisen opuksen olemassaolo kuulosti science fictionilta. Kotosuomalainen noksu muka yhdessä scifin ja nettitutkimuksen suurimpien, 2001 avaruusseikkailun kirjoittajan Clarken ja MIT Media Labin perustajiin kuuluvan Negroponten kanssa? Nyt huijaat!

Ei huijannut. Vuonna 1997 Nokia tosiaan kustansi (yhdessä englantilaisen Horizon House -tekniikkakustantamon kanssa) kirjan nimeltä Future histories. Clarke ja Negroponte kirjoittivat kirjaan esipuheet.

300-sivuinen opus sisältää "20 ennustusta viestinnän tulevaisuudesta". Scifi-kirjailijoiden novelleja ja akateemisempaa pohdintaa. Joukossa on Clarken ja Negroponten lisäksi muitakin alallaan maailmankuuluja, kuten kirjailijat William Gibson ja Greg Bear.

Mitä Nokia mahtoi scifiä tuottaessaan tavoitella? Vihje voi piillä esipuheen kirjoittajassa. Arthur C. Clarke esitteli jo vuonna 1945 ajatuksen tietoliikennesatelliiteista, joista tuli myöhemmin liki sellaisenaan todellisuutta.

Nokian scifi-kirja julkaistiin herkullisella hetkellä: kännykät ja internet valloittivat juuri länsimaita räjähdyksenomaisesti.

Kunnon scifille tyypillisesti kirjaa leimaa vahva usko tekniikan kehitykseen–ja samanaikainen pelko ihmisyyden menetyksestä. Mitä esimerkiksi tapahtuu, jos parannamme sokeuden nettiin kytketyillä näkemislaitteilla?

Monet varoituksista pätevät yhä, mutta osa ennusteista on jo toteutunut. Kirjasta voi löytää sosiaalisen median, tabletit ja pilvipalvelut.

Useassa tarinassa ennakoidusta henkilökohtaisesta robottipalvelija-ohjelmastakaan ei olla kaukana. Googlehan räätälöi meille hakutuloksiaan, pyrkien ennakoimaan toiveemme.

Suurin huti koskee netin vaikutusta liikkuvuuteen. Erittäin monessa kirjan tarinassa arveltiin (tai varoitettiin) ihmisten poistuvan kotoaan yhä harvemmin.

Todellisen maailman sijaan meidän kuviteltiin sukeltavan virtuaalisiin todellisuuksiin, kenties kypäriä ja hansikkaita käyttäen.

Vuonna 2012 en näe viitteitä tällaisesta, vaikka etätyö sentään on yleistynyt. Myös Nokia uskoo nykyisin täysin päinvastaiseen: kodin ja toimiston ulkopuolella käytettäviin karttapalveluihin.

Ja itse asiassa: kännykät näyttelevät muutenkin Nokian tilaamassa visiokirjassa yllättävän minimaalista osaa. Toisin kävi, Nokiankin onneksi.

Tänään Nokia julkistaa pitkän novellin mittaisen kertomuksen, jota luetaan tarkemmin kuin 15 vuoden takaista novellikokoelmaa.

Suurista odotuksista huolimatta teos Vuoden 2012 kolmannen neljänneksen osavuosikatsaus tuskin jää historiaan Arthur C. Clarken satelliittioivalluksen tapaan.

Itse asiassa vaikuttaa siltä, että tarvittaisiin ainakin 20 tieteiskirjailijaa keksimään tuote, joka saisi markkinat tällä hetkellä innostumaan Nokiasta.

Sitä odotellessa sijoittajat ja suomalaisen tekniikan sympatiseeraajat saivat pyöritellä päitään esimerkiksi viime viikon uutiselle, jonka mukaan toimitusjohtaja Stephen Elop hyllytti Meego-käyttöjärjestelmään perustuvan tabletin vuoden 2010 lopulla.

Applen iPadin menestystarina oli tuolloin jo kovassa vauhdissa. Nokian tablettia taas ei ole luvattu vieläkään.

Sen sijaan vuonna 1997 Nokian silloinen toimitusjohtaja Jorma Ollila kirjoitti Future Histories -kirjan alkusanoissaan näin:

"Tulevaisuutemme Nokiassa riippuu siitä, kuinka hyvin käytämme yhteistä mielikuvitustamme kehittäessämme tuotteita ja palveluita uusiin tarpeisiin. Emme voi nähdä tulevaisuutta ennalta, mutta voimme valmistautua siihen ottamalla aktiivisen asenteen ja pitämällä mielemme avoimina. Mitä tahansa tulevaisuus tuo, meidän tulee näytellä aktiivista roolia sen muokkaamisessa."

Kirjoittaja on Savon Sanomien taittava toimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.