Se pieni ero onkin suuri

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä myöntää Savon Sanomien haastattelussa sen, minkä äänestäjät ovat jo pitkään tienneet: puolueita on nykyisin vaikea erottaa toisistaan.

Sipilä kuitenkin löytää keskustan ja pääministeripuolue kokoomuksen väliltä yhden keskeisen eron. Se liittyy siihen, miten valtiovalta voi vaikuttaa uusien työpaikkojen syntymiseen ja teolliseen rakennemuutokseen.

Keskusta ei usko, että markkinavoimat tekevät sen yksin, vaan yhteiskuntaa tarvitaan ohjaamaan ja vauhdittamaan kehitystä.

Sipilän mielestä kokoomus uskoo markkinavoimien korjaavan tilanteen ajan myötä.

 

Kokoomuksessa todellakin näytetään uskovan markkinavoimien työllistävän, mutta ei uskalleta avoimesti sitä sanoa, koska se olisi poliittinen itsemurha.

Talouspolitiikka, jossa markkinavoimien annetaan rouskuttaa kylmän logiikkansa mukaisesti minimiohjauksella, mahdollistaa ehkä talouskasvun. Se kuitenkin tuo mukanaan lieveilmiöitä, kuten tuloerojen kasvun ja matalapalkkaisen työn lisääntymisen. Työvoiman elintason alentaminen on ongelma maassa, jossa työn verotus on maailman korkeimpia.

Ei kai kukaan tosissaan usko, että aika monesta tuutista tulee ihan sattumalta näkemyksiä palkkahaitarin leventämisen puolesta? Siinä on kyse aidosta huolesta palkkakustannusten kilpailukyvystä, mutta myös ilmapiirin muokkaamisesta.

 

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju moittii Prima-lehden haastattelussa, että hallituksen ohjelmasta puuttuvat palkkahaitarin leventämiseen tähtäävät toimenpiteet.

Kangasharju penää leveämpää haitaria ja vertaa Suomea Liettuaan ja Saksaan, joissa talouskasvu on Euroopan nopeinta. Sen sijaan Tanska ja Suomi ovat vaikeuksissa.

Kun puhutaan haitarista, tarkoitetaan todellisuudessa sitä, että matalapalkkatyötä pitäisi lisätä.

Vertaaminen Saksaan ja Liettuaan on tietenkin ymmärrettävää, koska niissä työllistymisen sekä talouskasvun suunta onkin kiistaton. Kääntöpuoli on se, että esimerkiksi Saksassa on miljoonia sellaisia työssäkäyviä, jotka eivät tule toimeen palkallaan. Myös kahta, jopa kolmea työtä tekevien määrä on korkea. Talouskasvusta he eivät pääse nauttimaan. Siitä hyötyvät keski- ja hyvätuloiset.

Talouspolitiikka on onneksi myös arvottamista. Ei ole kysymys pelkästään talouskasvusta, vaan myös siitä, miten vauraus jaetaan.

 

Kangasharju tulee samalla kirkastaneeksi hallituksen talousdogmin: ”Työvoiman tarjonnan lisääntyminen saa aikaan työvoiman kysynnän lisääntymisen.”

Karkeasti tämä tarkoittaa sitä, että jos huolehdimme, että työvoimaa on saatavissa, yritykset investoivat tänne ja sen seurauksena syntyy työpaikkoja.

Kangasharju muistuttaa, että mikä tahansa työvoima ei ratkaise yhtälöä. Pitää olla erityisesti koulutettua väkeä. Tuotteiden ja palveluiden jalostusarvon on oltava korkea kansainvälisessä kilpailussa.

Kangasharjun puhe on perusteltua, loogista ja kylmää. Aika vaikea sitä on kiistää.

Sen paremmin ekonomistit kuin hallituskaan eivät kuitenkaan ole ratkaisseet kokonaisuutta: palkkahaitarin leventäminen on mahdollista ainoastaan sitä kautta, että työn, palveluiden ja tavaroiden verotusta päästään keventämään.

Jos se ei onnistu, kohta pitää ryhtyä opettamaan ihmisille, miten tehdään pettua.

 

Mutta se on mielenkiintoista, että kokoomus on saanut demarit samaan kyytiin. Vaikka hallitus pyrkii turvaamaan työllisyyttä, niin kapea käsitys markkinavoimien korjaavasta vaikutuksesta on ongelmallinen.

Jo nykyisin on vaikeata turvata pienipalkkaisten ostovoima ja elintaso samalla, kun verotus käytännössä kiristyy kauttaaltaan.

On aika riskaabelia mennä esittämään, että meidän on hyväksyttävä leveämpi palkkahaitari päästäksemme talouskasvun uralle.

Ei ole mikään ihme, että hallituksen takki alkaa olla tyhjä. Eikä ole yllätys, että pääministeri lähtee etsimään elämän tarkoitusta kotoa, harrastuksista ja uusista haasteista, vaikka hallitustyö on pahasti kesken.

Ristiriita vie energiaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.