Se tavallinen tarina

Vuoden 2011 Eurovision laulukilpailut olivat taas kerran "se tavallinen tarina" suurelle Suomen kansalle. Etukäteen raotettiin houkuttelevasti paratiisin ovea, mutta loppupelissä todelliset ystävät olivat harvassa.

Paradise Oskarin, nuoren Axel Ehnströmin, suoritus oli sinällään yksinkertaisen vaikuttava ja sanomaltaan puhutteleva. Esitysjärjestyksen ykkössija muuttui siitä huolimatta pisteitten laskennan jälkeen 21. sijaksi.

Laulaja itse ei sanonut murehtivansa kehnoa menestystään, koska Düsseldorfissa Saksassa vietetyt kaksi viikkoa olivat käyneet hyvästä lomasta. Kotimaassa teki 21. sija sen sijaan monelle sananmukaisesti ventin olon.

Näinkö tässä piti taas käydä? Yleisradion kuten muittenkin viestintävälineiden kommentaattorit hehkuttivat karsintojen jälkeen ja vielä varsinaisen esityksen jälkeenkin Paradise Oscarin ja hänen Da Da Daminsa erinomaisuutta kansallisen itsetunnon nostattelemiseksi. Paljonko siitä oli iloa, kun loppupisteet olivat, mitä olivat.

Miksi suomalaisten pitää pääsääntöisesti pettyä euroviisuissa? Helpoin selitys on se, että euroviisuja lähetetään seuraamaan asiantuntemattomia toimittajia. Tänä vuonna se ei käy, kun tiedotusvälineet asettivat omassa varjoäänestyksessään nimenomaan suomalaisen ykköseksi.

Yksi selkeä syy suomalaisten sivuuttamiseen löytyy nykyisestä pistelaskusysteemistä, joka sallii härskin kotiinpäin vetämisen. Naapurimaat pitävät toistensa puolta, ja kenellä on eniten naapureita, niin ne maat ovat vahvoilla. Balkanilla ja Kaukasuksella näitä naapureita riittää niin paljon, että välillä pitää ihan sotia keskenään. Kaukasukselaisen Azerbaidzhanin auttoivat ystävät nyt voittoon, ja korkealla vuoristossa ilo on tänään ylimmillään.

Lordin viiden vuoden takainen voitto Hard Rock Hallelujahilla on siis edelleen Suomen ainoa ykkössija euroviisuissa. Sekin esiintyi naamioitten takana, joten lavalla saattoi olla vaikka ruotsalaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.